Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facken på Flextronics hoppas kunna mildra neddragningar

Ledningen för Flextronics Network Services vill säga upp 350 anställda. När facken nu förhandlar är de tacksamma för det omställningsavtal man fick med sig från Telia.
Publicerad
- I och med avtalet så finns möjlighet för äldre trotjänare att få avtalspension. Man kan också få till avgångsvederlag eller hitta andra lösningar för de uppsagda, säger Roland Wassén.
Han är ordförande i koncernfacket Com-Sif inom Flextronics Network Services, med drygt 900 Sifmedlemmar på nära 300 arbetsplatser.
- Vi försöker nu lägga pussel. Om en tar ett omställningsstöd eller en pensionslösning kan en annan stanna kvar, eftersom arbetsgivaren har sin omplaceringsskyldighet. Jag gissar att kanske ett hundratal blir uppsagda i slutändan.
Flextronics Network Services arbetar med nätverkstjänster och lösningar inom tele- och datakommunikation. Majoriteten av personalen, 5 300, var fram till årsskiftet 2001/02 anställda i sex Teliabolag. Vid försäljningen, lyckades facken få med sig omställningsavtalet som gäller fram till det kommande årsskiftet.
Sedan Telekombranschen drabbades av sin kris har flera neddragningar gjorts. Innan de nu aviserade uppsägningarna har omkring 1600 tvingats sluta. Men Roland Wassén har en viss förståelse för ledningens agerande.
- Vi är i ett sådant ekonomiskt läge att man måste minska kostnaderna. Vid förra neddragningen reserverade vi oss mot övertaligheten eftersom man hade för höga vinstkrav. Nu har man sänkt detta något och vi kan inte reservera oss mot alla neddragningar.
Flextronics har också föreslagit andra besparingar. Bland annat vill man skjuta upp årets lönehöjningar till i höst, vilket facken sagt nej till.
- Om det blir en trend att man ska avstå löneutrymme skulle det kunna bli så att man subventionerar icke livskraftiga företag. Dessutom kan individer senare drabbas då en lägre lön exempelvis ger lägre a-kassa, säger Roland Wassén.
Vilka orter som drabbas av neddragningarna är ännu oklart.
- Man har sagt att det i stockholmsregionen med omnejd blir hundra övertaliga i teknikergruppen. Men klart är att också många andra orter kommer att beröras.
Roland Wassén tycker att det är bra att man också fick med sig ett samverkansavtal från Telia.
- Det innebär ju att vi förhandlar tills vi är överens och hittills har vi haft ett hyfsat förhandlingsklimat.

ANITA TÄPP











Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.