Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Köttbranschen får ny struktur

Publicerad

Köttbranschen får ny struktur
Koncentrationen i slakt- och charkbranschen fortsätter. Slakteriförbundet rekommenderar slakteriföreningarna att samordna verksamheterna i en ny köttindustrikoncern med arbetsnamnet Svenska kött.

Cirka 6 000 anställda varav 1 500 inom Privattjänstemannakartellen (PTK) berörs av den planerade nyordningen.
Ökad konkurrens inom EU med krav på bättre marknadsföring är ett av skälen till denna radikala omvandling. För att svensk köttindustri långsiktigt ska överleva krävs att hela verksamheten genomsyras av högsta möjliga effektivitet. Detta enligt ordföranden i Slakteriförbundet.
SIF-ombudsmannen Lars Asplund håller med om att strukturomvandling är av nöden. I mitten av oktober samlade han tjugotalet berörda klubbordförande till möte på PTK-skolan. Diskussionsämnen var hur facket ska få största möjliga deltagande i förhandlingarna, koncernfackliga strukturen och bolagsstyrelserepresentation i moder- och dotterbolag.
Det brådskar. Till årsskiftet ska allt vara klart.
Fram till 1991 var köttbranschen ett tungt reglerat system. Sedan dess och inte minst efter EU-inträdet 1995 har konkurrensen ökat avsevärt.
– Just nu har trycket från Danmark ökat. Det beror på att landets tidigare stora marknad Asien nu har minskat. Det kommer att bli hårt i många år framöver.

LISBETH NIEMINEN© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.