Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Provocerad uppsägning går att backa

Det går att ångra sig om du säger upp dig i affekt. I synnerhet om arbetsgivaren provocerat fram din uppsägning.
Johanna Rovira Publicerad
Provocerad uppsägning kan ogiltigförklaras.
Provocerad uppsägning kan ogiltigförklaras om den sker under press eller mobbning. Anställda bör inte skriva under uppsägningar i stressade situationer utan att konsultera facket. Foto: Colourbox.

Alla har vi väl upplevt den där droppen som får bägaren att rinna över. Det kan kännas väldigt bra i stunden att stega in på chefens kontor och drämma en skriftlig uppsägning i skrivbordet, eller slänga iväg ett mejl med samma budskap. Ibland består den euforiska känslan av frihet, men inte sällan drabbas man av eftertankens kranka blekhet – hur ska man nu betala amorteringarna? Hade det inte varit bättre att vänta med att säga upp sig tills man hittat ett nytt jobb? 

Det kan vara bra att veta att det går att backa i sådana lägen. Men då krävs det att du snabbt, helst samma dag eller senast dagen efter, gör en liten pudel och drar tillbaka din uppsägning. Om arbetsgivaren vägrar ta dig tillbaka räknas det som en provocerad uppsägning som kan ogiltigförklaras.

Mobbning och tjyvnyp

Gunilla Krieg.
Gunilla Krieg. Foto: Camilla Svensk.

En annan variant av provocerad uppsägning handlar om att arbetsgivaren pressar dig att säga upp dig själv genom att bete sig taskigt helt enkelt. Det kan handla om allt ifrån att du hittar inringade platsannonser i ditt postfack och spydiga kommentarer till regelrätt mobbing och trakasserier. Eller hota med avsked om du inte säger upp dig frivilligt. Även i dessa fall kan uppsägningen ogiltigförklaras om du kan visa att arbetsgivarens gått över gränsen. 

Om du hamnar i en pressad situation där flera chefer sitter i ett möte med dig och framför kritik och försöker få dig att skriva under en egen uppsägning ska du begära en paus eller säga att ”Det här får ni förhandla med mitt fack om.”, uppmanar Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen.

Skriv inte under en uppsägning eller en överenskommelse i en pressad situation. Det är bättre att sova på saken eller be om betänketid och ringa till facket innan du fattar ett beslut som är avgörande i ditt arbetsliv, säger hon. 

Begär skriftligt besked på att du är avskedad

Om du blir utslängd från din arbetsplats ska du begära skriftligt besked på om du är avskedad eller att du är avstängd med lön. 

Det händer ibland att arbetsgivare skriker åt anställda att de ska försvinna från jobbet och när vi begär förhandling påstår samma arbetsgivare att den anställde är olovligt frånvarande från jobbet. Då är det svårt att bevisa vad arbetsgivaren skrek om ingen hörde eller vågar vittna om det, säger Gunilla Krieg

Och även om arbetsgivaren personligen är oskyldig till elakheter riktade mot dig, anses det faktum att man sett mellan fingrarna på hur kollegor behandlat dig, strida mot så kallad god sed på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen och måste förebygga och stoppa trakasserier och mobbning.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Får jag vabba mitt sjuka husdjur?

Får man vabba med djur? Finns vård av hund? Eller vård av katt? Har man rätt att vara ledig för att ta hunden till veterinären? Här är allt du behöver veta om att vabba med djur.
David Österberg Publicerad 16 januari 2025, kl 06:01
Vabba med djur - får man det? En trött hund ligger i en soffa.
Kan man vabba med djur? Är det tillåtet att ta ledigt för att vårda ditt sjuka husdjur och vad säger lagen om 'vård av djur'. Vilka regler finns kring att stanna hemma med sjuka husdjur och vad säger Försäkringskassan? Foto: Colourbox.

När barnen är sjuka är det tillåtet att stanna hemma och ta hand om dem. Det kallas vård av barn, vab. Då får du ersättning från Försäkringskassan i stället för lön. Men hur ska man göra när katten, hunden eller kaninen plötsligt blir jättesjuk?

En sak är i alla fall säker: vård av djur, ”vad”, finns inte i socialförsäkringen. Det betyder att du inte kan få ersättning från Försäkringskassan för att stanna hemma och ta hand om ditt sjuka djur.

Inte tillåtet att sjukskriva sig

Det är inte heller tillåtet att sjukskriva sig själv för att hålla koll på sin hund med diarré eller kanin med klåda. Ändå förekommer det att folk gör just det. Enligt en undersökning från företaget Animail (numera Vetzoo) svarar sex av tio husdjursägare att de sjukskrivit sig eller stannat hemma från jobbet för att ta hand om ett krassligt djur.

I vissa fall kan det dock vara befogat med en sjukskrivning. Om ditt djurs sjukdom orsakar dig psykisk ohälsa – såsom ångest, stress eller depression – som gör att du inte kan jobba kan det vara tillåtet att stanna hemma med sjukpenning.

Ljuger för sina arbetsgivare

Enligt en undersökning som Hedvig Djurförsäkring gjort tycker sex av tio djurägare att Försäkringskassan borde ersätta vård av husdjur, på samma sätt som vård av barn.

– Det är såklart jätteviktigt att som djurägare känna att det finns en ekonomisk trygghet vid oväntade händelser, men minst lika viktigt är att man har möjligheten att ge sitt husdjur den tid och omsorg som behövs – till exempel genom att kunna vara hemma med sitt sjuka djur med hjälp av djur-vabb, säger Fia Ramström, ansvarig för skadereglering för djur på Hedvig, i en kommentar.

Undersökningen visar också att fler än fyra av tio djurägare någon gång varit hemma med ett sjukt djur – och ljugit för sina arbetsgivare om varför de varit borta från jobbet.

Fia Ramström efterlyser mer förstående arbetsgivare.

– Det behövs en större förståelse och mer flexibla lösningar för att stötta djurägare genom livets alla skeenden, säger hon.