Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Distansjobbare mer ilskna än sina kollegor

Distansarbetare är oftare förbannade än sina kollegor. Det visar en världsomspännande Gallupundersökning.
Johanna Rovira Publicerad
En katt som ligger på en dator
Anställda som jobbar hemma har mindre tålamod med sina kollegor. Foto: Shutterstock

Det är inte bara produktiviteten  som ökar när vi distansarbetar – irritationen tycks också öka. Drygt en fjärdedel, 27 procent av distansarbetare världen över, upplever ilska större delen av arbetsdagen. Bland de som jobbar på arbetsplatsen är det bara 19 procent som blir purkna dagligen, visar årets globala Gallupundersökning som bygger på svar från över 120 000 anställda. 

Det finns förstås geografiska skillnader på jobbhumöret. I Kanada och USA är förhållandet omvänt. Där är hemmajobbarna faktiskt något mindre irriterade än de som befinner sig på kontoret enligt undersökningen. I Latinamerika råder ingen skillnad mellan de två kategorierna anställda. 

På europeisk nivå bekänner 21 procent av deltagarna som jobbar hemifrån att aggressionen tagit överhanden större delen av dagen. Bara 13 procent av kollegorna på kontoret har samma upplevelse. 

Trasslande teknik och usel uppkoppling inte den enda källan till indignationen hos distansarbetare. Känslan av utanförskap och proximity bias (att chefen favoriserar de som jobbar på kontoret) är andra faktorer som får distansarbetare att tappa humöret, enligt mediesajten tlnt.se.

Fridsamma nordbor

Anställda i Sverige är, oavsett om de jobbar på kontoret eller hemifrån, ganska saktmodiga, internationellt sett. Bara var tionde erkänner att de härsknar till på daglig basis. Våra kollegor i Norden, åtminstone i Norge, Island och Finland, tycks ha ännu mer sinnesro – i Finland verkar bara fem procent uppröras över kollegor, kunder eller något annat jobbrelaterat. 

Annat är det i Armenien, där de anställda antingen är mer ärliga när de besvarar enkäter, mer hetlevrade eller kanske har större anledning att förbanna sitt arbete. Oberoende av orsak går drygt hälften av de tillfrågade armenierna i taket någon gång under arbetsdagen. 

Hemjobbare mer engagerade

Tjuriga distansarbetare världen över kan dock trösta sig med att de också är mer engagerade i sitt jobb än sina mer fridsamma kollegor på kontoret. 30 procent av hemmajobbarna är engagerade jämfört med 21 procent av anställda som jobbar från arbetsplatsen. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Jobbfest och porr: Anders gör musik om kontoret

Någon blir inkallad till HR efter tveksam sökhistorik. Chefen skrattar för högt när vd:n håller tal på festen. Det sorgsna livet som projektledare. När Anders Strandberg skriver musik är det kontorslivet som står i fokus.
David Österberg Publicerad 24 januari 2025, kl 06:01
Till vänster trubaduren Anders Strandbergmed vitt skägg, svartvit bild. Till höger en bild på ett halvtomt kontor.
När jobbet tar över ens liv kan livet på kontor förvandlas till sånger. Det menar Anders Strandberg som skriver låtar om jobbfester, sökhistorik på jobbdatorn och att bli inkallad till HR. Foto: Privat/Colourbox.
Anders Strandberg
Anders Strandberg. Foto: Privat.

Tv-serier om livet på kontor gör succé. The Office, Severance eller Ring min agent blev alla tittarfavoriter. Att göra musik om tillvaron som tjänsteman är ovanligare – men det är just vad Anders Strandberg har gett sig på. Till vardags jobbar han som it-konsult och på fritiden skriver han låtar som ”Human resources” (om mr. Peterson som blir inkallad till HR efter att ha betett sig otrevligt och kollat på porr), ”The company party” (om hur cheferna vill sitta så nära vd:n som möjligt och skrattar för högt åt hans skämt på jobbfesten) eller ”Productivity reporting” (om att vara övervakad och hetsad att arbeta snabbare).

Blir det roligare att jobba när du kan göra musik av jobbet?

– Det blir det väl. Jag trivs bra med mitt jobb, men det är klart att det är kul att skriva musik om det. Några av låtarna har jag skrivit för att roa mig själv och mina kollegor. Ibland skriver jag en låt och skickar runt till kollegor, för att få ett litet skratt, haha. 

Är det jobbterapi att skriva låtar om jobbet?

– Det handlar nog mest om lust, faktiskt. Jag gör det för att det är kul, helt enkelt. 

Dina låtar är lite vassa. Får du aldrig sura kommentarer från HR?

– Hittills har jag inte hört något från HR. Jag vet inte ens om de har lyssnat. Human Resources handlar om min chef, mr. Peterson. Och han tog låten med gott mod, han tyckte nog att den var rätt kul. Så här långt har det bara varit positiv feedback.

Vad kom först – musiken eller it-konsultandet?

– Jag började spela i band redan som tonåring. När jag var runt 24, 25 började jag skriva egna låtar. Då skrev jag mest på svenska, i svensk vistradition. Det höll jag på med som hobby i ett antal år. När jag blev it-konsult slutade jag mer eller mindre att skriva musik. Jobbet tog över och det blev mycket jobbresor. För några år sedan blev jag sugen på att ta tag i musikintresset. Och det som kom ut var låtar om jobbet, haha. 

Jobbet hade tagit över ditt liv?

– Precis. Så jag totade ihop några låtar och kände att det var riktigt kul och bestämde mig för att göra ett album av det.

Scenskräck och Spotify

Namn: Anders Strandberg

Gör: It-konsult på TD Synnex. Låtar om livet på kontor.

Lyssna: Låtarna finns på albumet ”Notes from a logistics IT-consultant” på Spotify.

Uppträder: För 20 år sedan gjorde jag det. Nu har jag nog för mycket scenskräck.