Redan i maj ringde Unionen samtliga medlemmar på Klarna för att ta pulsen på deras inställning till kollektivavtal. Nu i oktober återupprepades proceduren för att undersöka viljan att gå i strejk.
– Vi har varit exceptionellt noggranna på Klarna och det finns en massiv majoritet för kollektivavtal och en kraftig majoritet för att gå ut i strejk, säger Björn Larm, gruppledare och samordnare för Unionens mobilisering på Klarna.
Han gissar att 10-25 procent av de anställda är emot strejken, men att många kommer att ändra sig när det verkligen gäller.
– Strejkviljan är svår att sätta fingret på, för ingen vill ju egentligen strejka. Däremot är medlemmarna beredda att gå i strejk om de måste.
Nya medlemmar ansluter varje dag
En synbar mätare på strejkviljan är dock att förbundet fått ett hundratal nya medlemmar på Klarna den senaste månaden. Bara sedan i söndags har det kommit in 40 nya medlemsansökningar.
– Jag tvivlar på att man går med i ett fackförbund som varslat för strejk, om man är emot strejken, säger Björn Larm.
Solidariteten och viljan att gå i strejk för att få kollektivavtal är generellt högre hos de anställda som kommer från andra länder, menar Björn Larm.
– Jag är imponerad av kampviljan hos denna utsatta grupp. Om man är här på arbetstillstånd och förlorar jobbet kan det få stora konsekvenser.
Vad förväntas av de strejkande på Klarna?
– Man förväntas vara aktiv och delta i möten, som sannolikt blir digitala. Vi har många medlemmar och det är få ingångar, så man kanske inte behöver gå strejkvakt, men man måste vara beredd att ställa upp om det behövs.
Hur går det till att vara strejkvakt när jobbet kan utföras på distans?
– På sätt och vis blir det lättare att se om någon bryter mot strejken, eftersom man alltid lämnar digitala spår. Vi känner oss trygga i att vi kan hantera det och det kommer att bli konsekvenser om man bryter mot strejken, säger Björn Larm.
Kollega har återigen sökt Klarna, som tackar nej till intervju.