Hoppa till huvudinnehåll
Strejk

Stark kampvilja på Klarna

En kraftig majoritet på Klarna är villiga att gå i strejk på tisdag, enligt Unionen. Sedan strejkvarslet kom har medlemsansökningarna till förbundet duggat tätt.
Johanna Rovira Publicerad
Klarnas kontor på Sveavägen.
Viljan att strejka är stor på klarna, enligt Unionen. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Redan i maj ringde Unionen samtliga medlemmar på Klarna för att ta pulsen på deras inställning till kollektivavtal. Nu i oktober återupprepades proceduren för att undersöka viljan att gå i strejk.

 Vi har varit exceptionellt noggranna på Klarna och det finns en massiv majoritet för kollektivavtal och en kraftig majoritet för att gå ut i strejk, säger Björn Larm, gruppledare och samordnare för Unionens mobilisering på Klarna.

Han gissar att 10-25 procent av de anställda är emot strejken, men att många kommer att ändra sig när det verkligen gäller.

 Strejkviljan är svår att sätta fingret på, för ingen vill ju egentligen strejka. Däremot är medlemmarna beredda att gå i strejk om de måste.

Nya medlemmar ansluter varje dag

En synbar mätare på strejkviljan är dock att förbundet fått ett hundratal nya medlemmar på Klarna den senaste månaden. Bara sedan i söndags har det kommit in 40 nya medlemsansökningar.

Björn Larm
Björn Larm

 Jag tvivlar på att man går med i ett fackförbund som varslat för strejk, om man är emot strejken, säger Björn Larm.

Solidariteten och viljan att gå i strejk för att få kollektivavtal är generellt högre hos de anställda som kommer från andra länder, menar Björn Larm.

 Jag är imponerad av kampviljan hos denna utsatta grupp. Om man är här på arbetstillstånd och förlorar jobbet kan det få stora konsekvenser.

Vad förväntas av de strejkande på Klarna?

 Man förväntas vara aktiv och delta i möten, som sannolikt blir digitala. Vi har många medlemmar och det är få ingångar, så man kanske inte behöver gå strejkvakt, men man måste vara beredd att ställa upp om det behövs.

Hur går det till att vara strejkvakt när jobbet kan utföras på distans?

 På sätt och vis blir det lättare att se om någon bryter mot strejken, eftersom man alltid lämnar digitala spår. Vi känner oss trygga i att vi kan hantera det och det kommer att bli konsekvenser om man bryter mot strejken, säger Björn Larm.

Kollega har återigen sökt Klarna, som tackar nej till intervju.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Strejk

Sju saker du behöver veta vid strejk

Måste jag avbryta min semester för att vara med och strejka? Här är några bra regler att hålla koll på vid konflikt – och vad som händer om du inte följer dem.
Lina Björk Publicerad 14 april 2025, kl 06:00
en penna som skriver ett kryss i en ruta
Om din arbetsplats skulle bli uttagen i strejk finns det några viktiga punkter att hålla reda på. Exempelvis att kontinuerligt informera de anställda om vad som händer. Foto: Colourbox

1. Måste jag strejka? 

Ja, om du är medlem i ett fackförbund som tar till konflikt, så är du tvungen att strejka när förbundet kräver det. Om du vägrar kan du uteslutas på grund av strejkbryteri. 

2. Får jag lön trots att jag strejkar? 

Du får inte lön av din arbetsgivare under tiden du strejkar. Men Unionen har en strejkkassa och du har rätt till full ersättning för den lön du förlorar under tiden strejken pågår. 

3. Vad förväntas jag göra om jag inte är medlem i facket? 

Om du är oorganiserad har du ingen skyldighet att strejka utan kan arbeta som vanligt. Men du kan välja att delta i strejken om du vill, utan att drabbas av repressalier från arbetsgivaren. Deltar du i strejken och inte är med i facket får du dock varken lön från arbetsgivaren eller konfliktersättning från facket. Du kan bli medlem i facket under varseltiden ända fram till att konflikten bryter ut, och då kan du få ersättning. 

4. Vem ska organisera strejken på plats? 

Det är fackförbundets förtroendevalda och medlemmar som genomför strejken och det är fackklubbens uppdrag att organisera konfliktarbetet på plats. Det kan handla om att ha medlemsmöten, dela ut information eller ha kontakt med fackets regionala kontor. 

5. Kan jag gå hem och vara ledig vid en strejk?

Nej, i och med att ditt fackförbund står för ersättningen vid en strejk förväntas du också vara tillgänglig för uppgifter som kan bli aktuella, till exempel att stå strejkvakt. 

6. Måste jag bryta min semester för att vara med och strejka? 

Nej, redan beviljad semester behöver inte avbrytas. 

7. Jag är chef, ska jag vara med och strejka? 

Ja, som chef och medlem berörs du på samma sätt som alla andra om det skulle bli ett strejkvarsel på din arbetsplats. 

Källa: Unionen, Svenskt Näringsliv.