Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Chockvarslet: Volvo Cars säger upp 1 300 i Sverige

Volvo Cars säger upp 1 300 tjänstemän i Sverige – trots miljardvinster. Besparingspaketet överraskade personalen.
Ola Rennstam Publicerad
Volvoflaggor utanför kontor.
Trots en vinst på nästan 6 miljarder ska Volvo Cars säga upp nära 1 300 personer i Sverige. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Under första kvartalet 2023 gjorde Volvo Cars en vinst på närmare 6 miljarder. Därför kom torsdagens stora varsel som en chock för de anställda på biltillverkaren.

Jörgen Olsson.

– Folk är tagna på sängen av det här. Vi har stor efterfrågan på bilar, bolaget ökade med tio procent jämfört med april förra året och presenterade en kvartalsrapport med ett miljardresultat så det är klart att folk har lite svårt att få ihop matematiken, säger Jörgen Olsson, Unionenklubbens ordförande.

I dag jobbar 11 000 tjänstemän på Volvo Cars i Sverige, till det kommer cirka 2 500 konsulter. Företagets väljer nu att minska organisationen för att spara pengar samtidigt som man fokuserar på nästa generations bilar, 2030 ska bolaget vara en ren elbilsproducent.

Konkret innebär omstruktureringen att 1 100 tjänstemannajobb försvinner inom Volvo Personvagnar AB dessutom kommer ytterligare 200 personer att få gå från andra verksamheter i Sverige.

Osäker framtid

Trots varslets omfattning och tidpunkt har Jörgen Olsson förståelse för att företagets resonemang.
– Vi måste bli mer konkurrenskraftiga och kostnadseffektiva i framtiden. Det är klokt att man agerar nu och inte väntar tills det är för sent. Vi står inför en väldigt osäker framtid, man vet aldrig vad som kan hända. Men vi ska kämpa för att varenda en av våra 4 500 medlemmar ska få behålla jobbet, säger han.

Enligt Unionenklubben kommer man under de fackliga förhandlingarna, som inleds i nästa vecka, att få företaget att även se över antalet konsulter och tjänster som köps in.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Lista: Här är de attraktivaste företagen i Sverige

Årets bästa arbetsgivare är korade när det gäller attraktiva arbetsvillkor och jämställdhet. Nyckeltalsinstitutet har räknat ut toppnamnen inom en rad olika branscher, som energi och tech.
Elisabeth Brising Publicerad 8 maj 2025, kl 06:01
Händer som håller en bild på en glad gubbe och händer som möts
Uniper är en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Sverige enligt en undersökning från Nyckeltalsinstitutet. Foto: Colourbox/Colourbox

Varje år listar Nyckeltalsinstitutet vilka svenska arbetsgivare som är attraktivast när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och hälsa. De bygger sin ranking på en databas med 400 arbetsgivare och 800 000 anställda. 

Utifrån den har de rankat företag i olika sektorer, till exempel energi tech och fastighet.

Tina Ekström.
Tina Ekström, vd. Foto: Nyckeltalsinstitutet

Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs, oavsett situation. Vår kartläggning, baserad på rådande arbetsvillkor och kvantitativa data, visar att goda arbetsvillkor, hälsosam arbetsmiljö och jämställda utvecklingsmöjligheter är avgörande för framgång, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet, i en kommentar. 

Attraktivast i sin bransch

Arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i sin bransch:

El/energi
Mest attraktiva arbetsgivare: Uniper i Sverige

El/energi
Mest jämställda arbetsvillkor: Ellevio Sverige AB

Fastighet
Mest attraktiva arbetsgivare: Hemsö Fastighets AB

Mest jämställda arbetsvillkor: Akademiska hus

Techbranschen
Mest attraktiva arbetsgivare: Hewlett Packard Enterprise

Mest jämställda arbetsvillkor: Canon Svenska AB

Om rankingen

Kategorin attraktiv arbetsgivarindex baseras på faktorer som exempelvis tillsvidareanställningar, lika chefkarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro. 

Om arbetsgivarna har kollektivavtal ingår inte i själva indexet, men det finns ändå med som en bakomliggande faktor i analysen enligt Nyckeltalsinstitutet. 

Jämställdhetsindex, Jämix, baseras på faktorer som lika arbetsvillkor för män och kvinnor, lönestrukturer, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.

Läs rapporten här. 

Resultatet baseras på insamlad statistik från 2024 där drygt 800 000 medarbetares arbetsvillkor från cirka 400 företag och organisationer kategoriserats. De listade organisationerna är de som har uppnått högst resultat i sin bransch i respektive index.