Det tvååriga avtalet som blev klart under fredagen innebär att lönerna höjs med 4,1 procent första året och 3,3 procent andra året. Förutom löneökningar har avtalet även avsättningar till deltids och flexpension och satsning på lägstalöner med 1 350 kronor det första året. Avtalet gäller från den 1 april i år.
Märket:
Facken inom industrin och arbetsgivarsidan förhandlar fram vilken löneökningstakt som ska gälla för den internationellt konkurrensutsatta industrin. Denna procentsats brukar kallas Märket och sätter nivån för löneökningarna på den svenska arbetsmarknaden.
Unionen har över 80 centrala kollektivavtal som bland annat styr hur lönerna ska sättas på företagen i respektive bransch. Alla avtal ser olika ut men utgår alla från nivån i Märket. På Unionens hemsida kan du se vad som gäller i just ditt avtal.
Två modeller är vanligast:
CENTRALT AVTAL UTAN BESTÄMT LÖNEUTRYMME
I dessa avtal lämnas det till Unionens lokala klubb och arbetsgivaren att förhandla fram de löneökningar som passar just det bolaget.
Skulle parterna inte komma överens finns en så kallad stupstock, vilket innebär att löneökningar följer nivån på Märket.
CENTRALT AVTAL MED BESTÄMT LÖNEUTRYMME – LÖNEPOTT
I dessa avtal finns en fastslagen procentsats, som utgår från Märket, om hur mycket lönerna ska öka. Löneutrymmet, eller lönepotten, är den summa som ska fördelas mellan de löntagare som omfattas av lönerevisionen.
Observera att pottens storlek inte säger något om hur stor just din löneökning kommer att bli. Fördelningen sker genom förhandlingar mellan företaget och den lokala fackklubben. Det innebär att medlemmarna får olika individuella lönepåslag utifrån prestation och lönekriterier.
När det saknas fackklubb
Då förhandlar arbetsgivaren lönepåslaget med varje enskild medarbetare på arbetsplatsen. Som Unionenmedlem kan du få råd och stöd från förbundet inför din förhandling.
Individgaranti
I vissa av Unionens löneavtal finns det en lägsta lönehöjning som alla medlemmar är garanterade när potten fördelas. Alla centrala löneavtal medger att lönepåslaget kan vara större än vad som anges i avtalet – dock inte lägre.
Kollektivavtal saknas - varning!
Om din arbetsgivare inte har tecknat kollektivavtal bör du vara lite extra uppmärksam – då är du nämligen inte garanterad någon årlig löneökning. För att attrahera och behålla personal följer dock dessa företag i regel den nivå på löneökningar som fack och arbetsgivare enats om centralt.
Källa: Unionen