Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

11 tips för att minska risken för cyberattack

Cyberhoten ökar i omfång och kostnaderna för nätfiske och andra cyberbrott växer årligen. IT-säkerhet är inte en fråga bara för IT-avdelningen utan rör alla som är uppkopplade och har tillgång till jobbets datorsystem. Så här försvårar du för hackarna.
Johanna Rovira Publicerad
Händer på laptop och symbol för lösenord.
Du kan bli utsatt för cyberattacker både på jobbet och privat. Foto: Shutterstock

1. E-post

Ha separata mejladresser för jobb och privatliv, för såväl din egen som för arbetsgivarens skull.

2. Virus

Öppna inte bifogade dokument eller länkar från okända avsändare – dessa kan infektera dator eller mobil med skadlig kod i syfte att norpa värdefull information och utpressa dig eller företaget.

3. Avsändare

Öppna heller inte bifogade dokument eller länkar från för dig kända personer som verkar atypiska eller konstiga. Avsändaradressen kan vara förfalskad eller ha fått sitt konto kapat. För att kolla att avsändaren av ett mejl verkligen är den hen utger sig för att vara: Sätt musen på adressen utan att klicka och jämför med adressen som dyker upp i rutan.

4. Säkra lösenord 

Ett långt lösenord är bättre än ett kort komplicerat. Ett tips kan vara att exempelvis använda första och sista bokstaven i varje ord i en mening du kommer ihåg. Till exempel Hej jag heter Anna Karlsson och jag har 2 barn, 1 hund. Jag tycker om att segla och längtar till sommaren. Det blir: HjjghrAaKnohjhr2b,1h.Jgtromatsaohlrtlsn. Tämligen svårt att lista ut för någon annan.

5. Unika lösenord

Använd inte samma lösenord överallt. Det går nämligen att köpa avlagda lösenord på Darknet, den mörka webben.

6. Inloggning

Logga inte in på olika ställen via Facebook – du lämnar spår efter dig som kan användas för att påverka dig.

7. Säkerhetsuppdatering

Uppdatera mobilen och datorn omgående när det kommer propåer om säkerhetsuppdateringar – dessa beror ofta på att man hittat luckor i systemet som behöver täppas till. 

8. Wifi

Undvik att koppla in dig på gratis nätverk. Publika wifi är alltid osäkra. Genom att använda en vpn-anslutning skyddas din dator från intrångsförsök.

9. Usb-minne

Plocka inte upp ett usb-minne eller laddsladd från gatan eller någon annanstans och stoppa in i datorn för att stilla din nyfikenhet. De kan innehålla skadligt virus eller spionsystemvara som läcker information.

10. Kamera

Täck för kameraögat i din dator när du inte använder den.  

11. Logga ut

Lämna aldrig datorn obevakad och låt ingen annan använda den. Det finns exempel där barn lurats till att göra förälderns jobbdator mottaglig för hackerattacker.

 

Källa: MSB, m fl.  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.