Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

10 mest populära jobbförmånerna

Extra semesterdagar, friskvård och möjlighet till distansarbete är några av dem. Här är de jobbförmåner som är mest populära, enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo.
Oscar Broström Publicerad
Man sitter på altan med dator i knät.
Att ha möjligheten att arbeta på distans är en av de mest populära jobbförmånerna. Foto: Jessica Gow/TT

Vilka jobbförmåner skulle få dig att vilja byta arbetsplats?

I en undersökning framgår att den mest populära förmånen är flexibel arbetstid. 1 171 personer fick svara på frågor om vilka förmåner som ökar attraktiviteten för ett nytt jobb, och flest – 61 procent av de svarande – ansåg att anpassningsbara tider var en viktig förmån.

Här är listan över de tio jobbförmåner som flest tyckte var viktiga. Procentsatsen anger alltså hur många som svarat att respektive förmån skulle öka attraktiviteten på en ny arbetsplats.

Mest attraktiva jobbförmånerna

1. Flexibla arbetstider  61%

2. Extra semesterdagar  57%

3. Friskvård på betald arbetstid  43%

4. Möjlighet till distansarbete  40%

5. Pension  40%

6. Friskvårdsbidrag  38%

7. Halvdag före röd dag  27%

8. Aktier, optioner, konvertibler, bonus  25%

9. Möjlighet till löneväxling  24%

10. Sjukförsäkring  23%

Några jobbförmåner som var mindre viktiga var företagsrabatter (9 %), dator (10 %) och gym på arbetsplatsen (16 %).

*Undersökningen gjordes av Kantar Sifo på beställning av rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad. De svarande var i åldrarna 18–65.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.