Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Här är det olagligt för chefen att mejla efter arbetstid

I Portugal är det olagligt för chefer att kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som skickar mejl på kvällskvisten eller ringer på helgen kan dömas till böter. Dessutom har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån.
David Österberg Publicerad
Shutterstock
I Portugal har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån utan att stämma av med arbetsgivaren. Shutterstock

Pandemin suddade ut gränserna mellan arbetsliv och fritid. Många tjänstemän arbetar numera hemifrån och då kan det vara svårare att få ett riktigt avslut på arbetsdagen.

Förra fredagen fick det portugisiska socialistpartiet igenom en ny lag som ska underlätta för distansjobbare, enligt nyhetsbyrån AP. Lagen innebär bland annat att arbetsgivare med fler än tio anställda inte får kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som bryter mot lagen kan dömas till böter. Undantag får dock göras vid ”exceptionella omständigheter”.

Arbetsgivare blir också skyldiga att ersätta sina anställda för de ökade kostnader som hemjobbande kan leda till, exempelvis bredband och högre elförbrukning. Dessutom måste de samla alla anställda minst en gång varannan månad för att undvika att medarbetarna känner sig ensamma.

Läs mer: Fransmän har rätt att strunta i jobbmejl

Det portugisiska parlamentet röstade också för ett starkare skydd för den personliga integriteten. Portugisiska arbetsgivare får inte längre använda digitala verktyg för att övervaka vad medarbetarna gör på hemmakontoret.

Men den nya lagen blir det också lättare för tjänstemän med sjuka barn. Föräldrar med barn upp till åtta år har rätt att jobba hemifrån utan att behöva be arbetsgivaren om tillstånd.

Socialistpartiet hade dessutom föreslagit att anställda skulle ha rätt att stänga av jobbmobilen när arbetsdagen är slut, men det förslaget röstades ner.

Läs mer: Många anställda jobbar på fritiden

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.