En lång juridisk följetong verkar ha fått sitt slut. I slutet av förra veckan slog Svea Hovrätt fast tingsrättens tidigare dom, som ger Unionen rätt gentemot de knappt 200 personer som stämt fackförbundet för ”olovligt förfogande över pensionsrätt”. Det här skriver Sak och Liv.
För att förstå bakgrunden till målet behöver vi backa bandet ända till 1974.
Då kom facket och SAS överens om en lönesänkning på 2,5 procent, i utbyte mot att anställda kunde gå i pension redan vid 60. När SAS sedan befann sig i ekonomisk kris 2012, och var nära att gå i konkurs, tecknade företaget och Unionen ett nytt kollektivavtal.
Pensionsåldern höjdes
I avtalet skrevs möjligheten att gå i pension vid 60 bort och ny pensionsålder blev 65, en förändring som påverkade ungefär 300 anställda.
Det nya avtalet väckte stor ilska och 2015 lämnade 190 kabinanställda på SAS, de flesta av dem Unionenmedlemmar, in en stämningsansökan mot fackförbundet Unionen.
– Vi gav aldrig vårt godkännande till att våra pensioner skulle minska på det här sättet. Flera av oss har blivit av med upp till hundratusentals kronor i pensionskapital, sa en av de kabinanställda, Martin Gärtner, då.
Läs mer: SAS-anställda förlorade mot Unionen
För ett år sedan meddelade Stockholms tingsrätt sin dom i ärendet. De gav Unionen rätt och menade att de anställda inte blivit av med några pensionspengar, utan att pengarna blivit omdisponerande till ett senare skede i livet. Och nu har alltså Svea Hovrätt slagit fast tingsrättens dom. Sak och Liv skriver att hovrätten menar att de klagande inte förlorat något pensionskapital.
De SAS-anställda som stämde Unionen ska nu betala rättegångskostnader på 2 795 kronor per person.