Redan dagen efter att industrins parter satt det så kallade märket, det vill säga bestämt nivån på de årliga löneökningarna, gick Almega, som organiserar arbetsgivare inom tjänstesektorn, ut med sin kritik. Märket sätter i normalfallet nivån även för den övriga arbetsmarknaden.
Läs mer: Märket - så funkar det
Ett misslyckande, kallade Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef inom Almega, överenskommelsen i ett pressmeddelande.
– Högre löner fungerar om det finns en höjd produktivitet, men i vissa delar av våra branscher är produktiviteten just nu noll. Det går inte ihop, sade Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef inom Almega i ett pressmeddelande.
Den inställningen har uppenbarligen följt med in i avtalsförhandlingarna på Almegaområdet.
– Förhandlingarna har varit lite utmanande, bekräftar Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.
– Problemet har varit att acceptansen för märket i inhemska sektorer är begränsat.
Ytterligare en sak som Almega har haft svårt att acceptera är, uppger Martin Wästfelt, att tjänstemännens avtal är framtungt, det vill säga att en stor del av lönehöjningarna faller ut i början av den 29 månader långa avtalsperioden.
Läs mer: Så höga blir löneökningarna
Almega konstaterade för mindre än en månad sedan att 82 000 personer i tjänstesektorn hade varslats om uppsägning från den 1 mars. Det faktumet påverkar dock inte den fackliga motparten i förhandlingarna.
– För oss är det självklart att märket måste fungera oavsett om den inhemska sektorn har det kämpigt eller har bra förutsättningar, säger Martin Wästfelt som påpekar att det många gånger tidigare har varit tjänstesektorn som haft bättre betalningsförmåga än industrin.
– Den här gången tycks det som om industrin har återhämtat sig bättre efter den stora nedgången i våras.
Kanske är dock förhandlingarna på väg att lossna. Häromdagen tecknade Almega sina två första, av totalt 130, avtal i årets avtalsrörelse. Inget av dem var visserligen med Unionen, men båda landade på märkets 5,4 procent över 29 månader.
– Samtalen pågår i en konstruktiv anda, men ett antal svåra frågor återstår fortfarande att lösa. Båda parter är angelägna om att få de nya avtalen på plats, säger Martin Wästfelt.
Kollega har sökt Stefan Koskinen för en kommentar.