–Att vinna var en smärre chock. Jag befinner mig fortfarande i den och har inte hunnit tänka efter vad det innebär.
Det säger Elin Luedtke, dagen efter att hon utsetts till årets Female Leader Engineer och insett att hon kan välja ett egendesignat traineeprogram på tre av Sveriges största industriföretag under sammanlagt ett och ett halvt år. Ericsson, Fortum, Skanska, Scania, Sandvik, SSAB, Kone, Stora Enso. Vad ska hon välja – vad ska hon välja bort? Det vet hon inte än.
– Beskedet har precis landat och i dagsläget försöker jag ödmjukt skaffa mig en uppfattning om vilka roller som finns och vad jag behöver för att få en bred kompetens i ledarskap, säger hon.
Hon vet däremot att hon tycker det är otroligt roligt och lyxigt att ha fått möjligheten att vara med på programmet Female Leader Engineer, som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda andra. När programmet dök upp i hennes Linkedinflöde gick Elin Luedtke i tankar på att söka olika traineeprogram för att ta reda på vad hon skulle ägna sitt yrkesliv åt. Så hon slängde iväg en ansökan på vinst och förlust och kom med.
– Det var överraskande inspirerande att bli del av ett så stort nätverk. Vi var 20 deltagare, som alla hade någon typ av ledarskapserfarenhet och det var otroligt intressant att ta del av varandras tankar och erfarenheter. Jag trodde aldrig att alla skulle vara så stöttande och uppmuntrade som de visade sig vara, alla deltagare hade en otrolig kapacitet.
Hennes egna ledarskapserfarenheter härrör från tiden som ordförande för programsektionen på civilingenjörsutbildningen för energisystem i Uppsala, en utbildning som ges i samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
– Dessutom är jag äldst av fyra syskon, så jag har varit ledare under hela min uppväxt, säger Elin Luedtke.
Elin Luedtkes inställning till ledarskapsprogrammet för ingenjörer var ganska avslappnad. Hon var inte ute efter att kamma hem priset i första hand, utan såg till att hålla fötterna på jorden och att suga i sig kunskap från träffarna med partnerföretagen och andra intressenter.
Hon tror själv att det var värdefullt att hon hade lite distans till det hela och att det var just hennes lugna och trygga hållning som gjorde att hon kammade hem titeln och traineeprogrammet. Under pitchen som spelades in i finalen, var hon sig själv och det gick uppenbarligen hem hos jurymedlemmarna:
”Årets vinnare kommer vi se som ledare på ett utav våra partnerföretag framöver, och ingen utav oss skulle bli förvånad om det är på en hög chefsposition. Hon är mogen, trygg, avslappnad och naturlig och det märks att hon reflekterat över ledarskap och hur hon är och vill utvecklas som ledare”, lyder juryns motivering.
Upptäckten av det stora utbudet av möjligheter för en färdig civilingenjör ser hon dock själv som en av de största förtjänsterna med programmet.
– Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör - många fler än jag trodde från början. Jag har också lärt mig att ta kontakt med folk och våga fråga, säger Elin Luedtke.