Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Nathalie Agnekil och hennes chef Tommie Ulvöy tar emot oss på Aktieinvests flotta kontor vid Berzelii park i centrala Stockholm. Här på nätmäklarföretaget har Nathalie arbetat i ett år med IT. Det är en glad tjej som möter oss och man ser inga tecken på att Nathalie inte alltid mår bra. Hon lider sedan tonåren av psykisk ohälsa, med återkommande depressioner sömnsvårigheter och dålig självkänsla.
– När jag var yngre förlorade jag många vänner för att jag mådde dåligt. Det var som att de trodde att det smittade. De sa att de inte ville vara vän med mig längre eftersom jag mådde dåligt trots att de gjorde så mycket för mig. Som om det skulle vara mitt fel hur jag mådde.
– Jag har kämpat länge för att få hjälp men inte fått det. Vården tyckte inte att jag mådde ”tillräckligt dåligt”. För det syns ju inte på utsidan hur jag känner mig.
Till slut, efter flera års kamp, visade en neuropsykiatrisk utredning att Nathalie var bipolär men utan maniska perioder. Det betyder att hon kan vara deprimerad i allt från en dag till flera månader. Hon fick mediciner och regelbundna besök hos en psykiater.
Nathalie kom till Aktieinvest som inhyrd från ett bemanningsföretag. Till en början gick allt bra, trots att hon ofta var frånvarande på grund av sina psykiska besvär. Men så blev hon sjuk i en leversjukdom, som även den krävde åtskilliga läkarbesök.
– Till slut befann jag mig i en situation där jag kände att det inte var rimligt att vara ”förkyld” så ofta – jag var helt enkelt tvungen att prata med min chef. Det fick bära eller brista, minns Nathalie och berättar att hon var väldigt nervös kvällen innan mötet – rädd att bli av med jobbet.
Hon tittar på Tommie som tar vid.
– Ja, det var då jag fick reda på hur dåligt du mådde. I början tänkte jag ju inte på det, men efter en tid noterade jag att du ofta var på läkarbesök.
Nathalie förklarar.
– Jag vågade inte berätta det först. Jag ville ju inte bli definierad utifrån min sjukdom utan utifrån min kompetens.
Tommie berättar hur han som chef resonerade.
– Det är klart att jag blev bekymrad över att Nathalie mådde dåligt men företaget behöver henne och jag bestämde att vi skulle stötta och ge all den hjälp vi bara kunde.
– Nathalie är extremt effektiv och tar alltid igen det hon missat. Dessutom har hon en härlig personlighet. Hon är ansvarsfull, ödmjuk men ändå en riktig vinnarskalle, skrattar han och säger att Nathalie inte är den som ger sig i första taget när ett problem måste lösas.
Aktieinvest erbjöd Nathalie kortare arbetsdagar, jobb hemifrån när hon mådde som sämst, tid för återhämtning samt en samtalscoach som företaget bekostar.
Har man som chef tålamod och visar förståelse får man oftast mångdubbelt tillbaka
Tommie ler.
– Jag fick inspiration av HBO-serien Billions, där just en av nyckelpersonerna arbetar som samtalscoach på ett hedgefondbolag och hjälper både aktiemäklare och chefer.
Nathalie berättar att hennes coach har hjälpt henne otroligt mycket.
– Hon är toppen – jag kan prata med henne om allt.
Förutom veckovisa möten med coachen föreslog Tommie att Nathalie skulle ansöka om ett så kallat högriskskydd hos Försäkringskassan. Det innebär att om man är sjukskriven ofta slipper man karensdag och att arbetsgivaren inte behöver betala sjuklön.
Samtidigt som Nathalie själv valde att vara öppen om sin psykiska ohälsa vet hon inte om hon skulle råda andra i hennes situation att vara det.
– Allt handlar om hur arbetsklimatet och ledningen är. Jag har inte bara en fantastisk, inkännande chef – även vår vd, Dan, är väldigt förstående. Han säger ofta: ”Tack för att du är här!” och ”tack för att du kämpar på – vi uppskattar det verkligen!”. Det gör att jag känner mig betydelsefull, och det är jätteviktigt för min självkänsla.
– Tyvärr är det fortfarande ett stort stigma kring psykisk ohälsa och jag vet personer som inte alls har haft en sådan tur som jag när de har öppnat sig. Så mitt råd är att berätta, men man behöver inte gå in på alla detaljer om man känner att det inte passar eller att det blir för privat.
Vad gäller Nathalies kollegor tror hon att alla känner till hennes psykiska tillstånd, med tanke på alla sjukskrivningar.
– Vi har inte pratat öppet om det men de behandlar mig som vilken annan medarbetare som helst. Det är skönt att inte bli särbehandlad. De flesta på företaget är väldigt måna om varandra och jag har verkligen hamnat i ett toppenteam!
När konsultuppdraget för Aktieinvest började närma sig sitt slut blev Nathalie kallad till ett möte med Tommie. Där berättade han att företaget gärna ville behålla henne och erbjöd en anställning.
På frågan om han någonsin tvekade svarar Tommie:
– Nej, varför skulle jag göra det? Jag hade ju följt Nathalie under perioder när det varit tungt för henne, men också sett och imponerats av hennes leveranser och vilja att komma tillbaka.
Tommies råd till andra chefer med anställda med psykisk ohälsa är att ha tålamod.
– Har man det och visar förståelse får man oftast mångdubbelt tillbaka.
Undersök vilka stöd som går att få för medarbetaren och företaget, både från Försäkringskassan och från sjukvården.
– En annan viktig sak är att både arbetsgivare och arbetstagare behöver anstränga sig för att hitta lösningar. Man behöver vara helt transparenta med vad som funkar och vad som inte gör det. Det krävs ett väldigt stort förtroende i den dialogen.
Nathalie är tacksam över att ha funnit en arbetsplats som är lyhörd för hennes behov. Och just nu befinner hon sig i en bra period i livet. För förutom att trivas på jobbet, spela bowling, som är hennes stora fritidsintresse, planerar hon även sin framtid med sambon Oskar som alltid varit ett stort stöd för henne.
– Ja, just nu är livet på uppåtgång, konstaterar hon.
Text: Katarina Markiewicz
BIPOLÄR SJUKDOM
... innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt. Det finns olika typer av bipolär sjukdom. Symptomen kan förändras genom livet.
De flesta med sjukdomen är helt utan symptom mellan perioderna, men inte alla. Det finns de som är deprimerade nästan hela tiden och har mycket korta perioder med hypomani eller mani.
En av de mest avgörande trivselfaktorerna är de relationer vi har på arbetsplatsen. Och allra viktigast är relationen till chefen. Den är till och med ännu viktigare än den du har till dina arbetskamrater.
Det visar en studie från Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Göteborgs universitet, som undersökt hur anställda påverkas av olika typer av relationer på arbetsplatsen.
– För att trivas på jobbet är det viktigt att bygga goda relationer med både chefen och kollegorna. Men om vi måste prioritera visar forskningen att relationen med chefen spelar en avgörande roll för vår arbetstillfredsställelse och vårt engagemang, säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna bakom rapporten.
Har du en bra relation med din chef känner du dig ofta uppskattad, sedd och bekräftad. Du får vanligen också bättre stöd och kan få mer inflytande över ditt arbete, enligt studien.
– Det leder i sin tur till att du involverar dig mer, förklarar Thomas Andersson.
Forskningen bygger på data som samlats in från drygt 100 chefer och 550 medarbetare inom detaljhandeln. Men Thomas Andersson menar att resultatet sannolikt är detsamma inom andra branscher.
Sociala relationer är avgörande för vår fysiska och psykiska hälsa. Och för att stå pall när livet är prövande.
– Relationer har ett oerhört stort men osynligt värde. De är särskilt viktiga i tuffa tider med många förändringar. Vi måste också vara varsamma om våra relationer. De tar tid att bygga upp, förklarar han.
Ändå har vi en tendens att underskatta sociala relationer. Och det gäller i synnerhet kvaliteten på relationer mellan anställda och chefer, menar Thomas Andersson.
En bra chef ger tydliga instruktioner, men också stöd och erkännande för det arbete som utförs. Känslan av att vara uppskattad kan också bidra till mer motivation och trivsel.
Har du god kontakt med chefen kan det ge möjligheter till utveckling och avancemang. Chefer som känner sina medarbetare väl är mer benägna att investera i deras utveckling, enligt forskarna i rapporten.
– Chefen har stor påverkan på arbetsmiljön. En chef som är stöttande och rättvis kan skapa en positiv arbetsmiljö där alla känner sig trygga och värderade, säger Thomas Andersson.
Samtidigt poängterar han att en relation mellan två människor är bådas ansvar.
– Det är vanligt att medarbetarna kan ha ett lite passivt förhållningssätt och tycks mena att det är chefens ansvar att skapa relationer. Men det är något ömsesidigt och det är viktigt att båda engagerar sig. Chefen är ingen tankeläsare.
➧ Chefen bör ge tydliga instruktioner, stöd och uppmuntran.
➧ En relation är ett samarbete där båda parter har ett ansvar. Både du och chefen måste alltså engagera er.
➧ Försök att se chefens perspektiv. Hur tänker hen? Andra människor resonerar ofta inte som du – och det gäller även ledare.
➧ Utgå från att både du och din chef är intresserade av att er verksamhet fungerar väl.