Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Unionens a-kassa dyrast efter avgiftshöjning

58 kronor. Så mycket höjs avgiften till Unionens a-kassa som därmed blir dyrast av landets kassor.
– Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått, säger Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.
Ola Rennstam Publicerad
Fredrik Sandberg / TT
Den 1 juli höjs avgiften för att vara medlem i Unionens a-kassa från 112 kronor till 170 kronor i månaden. Fredrik Sandberg / TT

Den 26 maj kunde Kollega berätta att Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa mer personal för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Nu står det klart att den nya avgiften blir 170 kronor i månaden från och med 1 juli, en höjning med 58 kronor. Orsaken till chockhöjningen är att regeringens beslut om en höjd arbetslöshetsersättning har drivit upp kostnaderna.

Läs mer: A-kassan höjer avgiften

– Det känns givetvis olyckligt att behöva höja, särskilt i det här läget. Vi gör det inte för att tjäna pengar utan för att finansiera de utgifter vi fått. Det beror i grunden på att våra medlemmar nu har fått en bättre försäkring med högre ersättning – det är det som slår så hårt mot vår finansieringsavgift, förklarar Harald Petersson, chef för Unionens a-kassa.

Regelverket är detsamma för alla a-kassor. Vad är orsaken till att ni höjer mer än andra kassor?
– Dels beror det på att vi har större medlemsantal och en högre arbetslöshet än vad vissa jämförbara kassor har. För att kunna hantera de här stora volymerna har vi behövt rekrytera mycket ny personal. Flera a-kassor har väntat på att regeringen skulle ta ett definitivt beslut om dagpenningen, vilket man gjorde i torsdags. En del hoppas att kunna klara det med sitt eget kapital men jag tror att fler kommer att behöva höja sina avgifter framöver.

Regeringens beslut, som Harald Petersson hänvisar till, innebär att taket i a-kassan höjs tillfälligt, från 910 till 1 200 kronor de första hundra dagarna. Från den 29 juni höjs även ersättningen från dag 101 från 760 till 1 000 kronor om dagen. Regelverket gäller till och med den 3 jan 2021, om det inte förlängs kommer Unionens a-kassa att sänka avgiften under nästa år.

Höjningen till 170 kronor innebär att Unionens a-kassa går från att vara en av de billigaste till den dyraste. Det kan få negativa konsekvenser.

– Det är en risk att folk väljer bort att gå med i a-kassan. Men det är därför så viktigt att informera om vad man får för medlemsavgiften och varför vi måste höja. Blir man arbetslös har man tjänat in årsavgiften till a-kassan på 1,7 dagar, säger Harald Petersson.

Han utesluter inte att många medlemmar kommer att välja andra – billigare – kassor framöver.

– Det finns alltid en risk, men det bygger på att de har möjlighet att komma in i deras verksamhetsområde. Sedan kan ju även den kassan behöva höja sin avgift.

Läs mer: A-kassor slåss om medlemmar

Före coronakrisen hade a-kassan 180 medarbetare, i april visstidsanställdes 20 handläggare och nu har styrkan utökats med ytterligare 40 personer.

Foto (Harald Petersson): Michael Steinberg

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kollega granskar Unionens a-kassa. Kollage med de artiklar i ämnet som Kollega hittills publicerat.
Förra veckan publicerade Kollega en granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. Många arbetslösa tvingades vänta i månader på ersättning, vilket ledde till ekonomiska svårigheter och ångest. Kollegas läsare har reagerat kraftigt på uppgifterna i artiklarna. Här är några av reaktionerna. Kollage: Susanna Sethfors Holmquist.

Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:

 

A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”

 

” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”

 

” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”

 

”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”

 

”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”

 

”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”

 

”Skrämmande läsning.”

 

”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”

 

”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”

 

”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”

 

”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”

 

”Tragiskt!”

 

”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”

 

”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”

 

”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”

 

”Fan vad ruttet.”

 

”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"