
Förra året betalades 12,8 miljarder kronor ut i a-kassa, 3,5 miljard kom från medlemsavgifter och resten från staten genom arbetsgivaravgifter. Inom ramen för de så kallade las-förhandlingarna ska parterna nu, enligt Ekot, tillsätta en arbetsgrupp som ska analysera om pengarna kan flyttas från statskassan till ett partssystem.
Läs mer: Få tar ut alla a-kassaedagar
Enligt fack och arbetsgivare innebär förslaget att de både skulle få ett större ansvar och mer kontroll över arbetslöshetsförsäkringen. Fler skulle omfattas av försäkringen som alltså skulle vara kopplad till fackligt medlemskap. Arbetsgivarens kostnader för a-kassan skulle samtidigt inte öka.
Men eftersom förslaget betyder att pengar försvinner från statskassan kan förhandlingarna bli svåra, uppger Ekot.
På torsdagen enades LO, PTK, som förhandlar för tjänstemännen, och Svenskt Näringsliv om en avsiktsförklaring för fortsatta förhandlingar om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden. Förhandlingarna, som bland annat rör arbetslöshetsförsäkringen, återupptas den 1 augusti nästa år, efter avtalsrörelsen. Parterna har även tillsatt arbetsgrupper som under våren ska utreda a-kassan, anställningsskyddsregler och omställning. De ska se över en rad frågor inför de fortsatta förhandlingarna och vara klara med arbetet i maj 2020.