Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Trots fackets protest: Metso Ersmark läggs ned

Industrikoncernen Metso avslutar sin produktion i Ersmark, norr om Skellefteå. Unionenklubben är besvikna över företagets beslut.
– Vi har stångat oss blodiga men inte fått något gehör, säger klubbens ordförande Bertil Furberg.
Lina Björk Publicerad
Pauliina Tiainen/Metso Corporation
Unionenklubben på Metso i Ersmark är besvikna över arbetsgivarens beslut. Pauliina Tiainen/Metso Corporation

I början av september startade Metso en utvärdering av sin produktion och påbörjade personalförhandlingar vid Ersmark och Trelleborg. Nu står det klart att tillverkningen i Ersmark kommer att minska i mitten av nästa år för att sedan läggas ned helt i slutet av 2020.

Av de 150 medarbetare som får sluta, är 25 är Tjänstemän. Företaget tillverkar kvarninfordringar till gruvindustrin. 

– Det har varit en oerhört jobbig period. Vi har pendlat mellan ilska, ledsamhet och uppgivenhet för att företaget ena stunden har lyssnat, men sedan ändå gjort tvärtom. Vi anade att det skulle komma till det här, men det är ändå en stor besvikelse, säger Bertil Furberg.

Från fackligt håll hoppades man in i det sista att några delar av produktionen skulle få vara kvar i Ersmark, medan andra eventuellt flyttades. Det var även vad arbetstagarkonsulten, som anlitades av facket och företaget föreslog, men så blev det inte.

– Vi hade hoppats att vi skulle kunna rädda de avdelningar där det krävs hög kunskap och lång erfarenhet. Jag har svårt att se att andra på stående fot kan sätta igång med en produktion av artiklar som de inte haft att göra med tidigare, säger Bertil Furberg.

Från Metsos sida menar man att åtgärden är ett sätt att öka produktiviteten och minska logistikkostnaderna genom att få en mer effektiv tillverkning.

– Under förhandlingarna om produktionen i Sverige kom vi till ett beslut att avveckla produktionen i Ersmark. Vårt fokus kommer nu ligga på att säkerställa en smidig och hållbar övergång, säger Sami Takaluoma, chef för affärsområdet Metso Minerals Consumables.

– Vi måste utnyttja synergier för de mest effektiva produktionsmöjligheterna på regional och global nivå för att säkerställa bästa värde, tillgänglighet och kvalitet för våra kunder.

Nu återstår att formellt avsluta mbl-förhandlingen, därefter kommer produktionen att monteras ned.

– Därefter kommer vi att gå igenom las-listorna. Det kommer att bli en tuff tid, säger Bertil Furberg.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: ”Folk är ledsna och chockade”

Det har varit en kaotisk dag för de anställda på Northvolt. Victor Matinlassi, klubbordförande i Stockholm, beskriver stämningen som dyster. Men fortfarande finns hoppet om att företaget på något sätt ska överleva.
David Österberg Publicerad 12 mars 2025, kl 16:08
Skylt Northvolt
I dag fick de anställda på Northvolt beskedet att företaget går i konkurs. Pontus Lundahl/TT

Northvolt har verksamhet i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Victor Matinlassi är klubbordförande i Stockholm.

Hur har den här dagen varit?

– Ganska kaotisk. Den började vid 7 med att vi i facket fick information från företaget. Vid åtta informerade företaget via intranätet och klockan 9 informerades alla anställda vid samtliga bolag. Vi har haft enskilda möten inom respektive bolag om hur just vårt företag påverkas i den här situationen. Dagen har också handlat mycket om att stötta medlemmar och svara på frågor från dem eller hänvisa frågor vidare till Unionens regionkontor eller rådgivningen.

Victor Matinlassi
Victor Matinlassi, klubbordförande på Northvolt i Stockholm.

Hur är stämningen bland medlemmarna?

– Många är ledsna, andra chockade. Det är ganska dystert. Vi har haft det tufft en ganska lång period. Förra månaden var våra löneutbetalningar försenade, så då låg vi också pyrt till. Men hittills har vi alltid kunnat hitta en kortsiktig lösning och kämpat vidare. Nu räckte det inte och det är extremt tungt. Vi har haft hoppet uppe och trott att det skulle finnas en lösning även den här gången.

Samtidigt kommer det signaler från arbetsgivaren om att det kanske kan gå att fortsätta verksamheten på något sätt. Vad tror du om det?

– Det tror jag definitivt. Det går inte att fortsätta som Northvolt är i dag, men vi har oerhört kompetent personal, vi har fungerande produktion i Skellefteå, vi har börjat få upp volymerna. Så jag hoppas verkligen att någon tar över och driver verksamheten i samma anda som vi har haft.

Jobbar ni som vanligt nu?

– Ja, ända tills konkursförvaltaren ger något annat besked.

Och hoppas att ni får era löner den 25 mars?

– Det hoppas vi. Men det är klart att det finns en risk att det blir en fördröjning.

Har ni mycket kontakt med de förtroendevalda i Västerås och Skellefteå?

– Vi pratar dagligen. Jag känner verkligen med de anställda i Skellefteå där de har det extremt tungt. Jag är mest orolig för den internationella arbetskraft som finns i framförallt Skellefteå, men också i Stockholm och Västerås. De har kommit till Sverige både från länder utanför Europa och från Europa tillsammans med sina familjer. De har byggt ett liv här, så det är klart att jag är orolig för vad som händer med dem. 

Hur har arbetsgivaren skött det här?

– De har varit bra på att informera facken om det ekonomiska läget. Den senaste perioden har vi haft möten varje vecka med företagsledningen om ekonomin och om potentiella investerare på både kort och lång sikt. Så det här kommer inte som en blixt från klar himmel. Vi har vetat om att situationen varit väldigt oroväckande, men hade förhoppningar ända in i det sista om att det kommer att lösas. 

Vad gör ni i klubben de närmaste dagarna?

– Vi finns här för våra medlemmar. Försöker vara ett stöd och hålla stämningen uppe. Vi väntar på beslut från konkursförvaltaren. Jag vet att också Unionen kommer att kontakta konkursförvaltaren för att diskutera medlemmarnas rättigheter och löner.