Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport från IFAU visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp får negativa följder för löneutvecklingen.
Johanna Rovira Publicerad
Henrik Montgomery/TT
SAC Syndikalisterna och Revolutionära Fronten i protest mot regeringen Reinfeldts politik 2006. Henrik Montgomery/TT

De borgerliga partierna gick 2006 till val på att bekämpa arbetslösheten och riksdagen fattade efter valet samma år, beslut om att a-kassorna skulle bli mer självfinansierade. Samtliga a-kassor blev tvungna att höja sina avgifter från 100 till 350 kronor i månaden i runda slängar.

Följden blev ett stort medlemstapp för facken och framför allt för a-kassorna där anslutningsgraden föll från 90 till 80 procent. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har undersökt hur a-kassans medlemstapp påverkade lönebildningen.

I en ny forskningsrapport kommer IFAU fram till att högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner. Rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden har också räknat ut att en minskning med tio procentenheter leder till en löneminskning på fem procent. Samtidigt lämnar han brasklappen att resultatet kan ha påverkats av att många kollektivavtal omförhandlades 2007 och att det inte är säkert att lönen alltid är lika känslig för medlemstapp som när tappet sammanfaller med större avtalsförhandlingar.

I dag är den genomsnittliga medlemsavgiften i a-kassan cirka 100 kronor i månaden, alltså tillbaka i samma nivå som före 2006.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Så blir nya a-kassan

Till hösten gäller nya regler för a-kassan. De ska göra det lättare att söka a-kassa och samtidigt öka pressen på arbetslösa. Här är allt du behöver veta om nya arbetslöshetsförsäkringen.
David Österberg Publicerad 12 maj 2025, kl 06:02
Arbetsförmedlingen, exteriör
För att få a-kassa måste man vara inskriven på Arbetsförmedlingen och stå till arbetsmarknadens förfogande. Ju mer du har jobbat desto mer pengar får du om du blir arbetslös, enligt de nya reglerna för arbetslöshetsförsäkringen. Johan Nilsson/TT

Från den 1 oktober gäller nya regler för a-kassan. Den nya lagen ger fler rätt till a-kassa, gör handläggningen enklare och sätter press på arbetslösa genom hårdare nedtrappning av ersättningen.

De nya reglerna gäller för den som blir arbetslös efter den 1 oktober.

Här är de viktigaste förändringarna: 

 

Inkomstvillkor i stället för arbetsvillkor

För att få a-kassa måste du uppfylla ett inkomstvillkor. Du ska ha tjänat minst 120 000 kronor före skatt under de 12 månaderna innan du blev arbetslös. Du måste också ha tjänat minst 11 000 kronor per månad under fyra av de månaderna. 

Du måste dessutom ha fyllt 20 år för att få a-kassa.

Mer arbete ger fler dagar

Som längst kan du få a-kassa i 300 dagar. Hur många dagar du får beror på hur många månader du har haft inkomst det senaste året.

Har du haft en inkomst under minst 11 månader får du 300 dagar.

Har du haft en inkomst under 8-10 månader får du 200 dagar.

Har du haft en inkomst under 4-7 månader får du 100 dagar.

Längre medlemskap ger högre ersättning

Du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning. Du får 50, 60 eller 80 procent av din tidigare inkomst i a-kassa (upp till taket på 34 000 kronor) beroende på hur länge du har varit medlem.

Har du varit medlem i minst 12 månader får du 80 procent.

Har du varit medlem i minst sex månader får du 60 procent.

Har du varit medlem i 0-5 månader får du 50 procent. Du kan bli medlem när du har blivit arbetslös.

Ersättningen minskar efter 100 dagar

Efter 100 dagar sänks ersättningen med 10 procentenheter. Då kan du maximalt få 70 procent av din tidigare inkomst (upp till taket på 34 000 kronor). Efter ytterligare 100 dagar sänks ersättningen med 5 procentenheter till 65 procent av din tidigare inkomst.