Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Vi dricker inte kaffe för att det är gott

Nej, det är inte alls smaken på kaffe som gör att du dricker – det är koffeinet. Eller alkoholruset när det handlar om starkare drycker. Det visar forskare vid Northwestern University i USA.
Johanna Rovira Publicerad
Nicoleta Ionescu/Colourbox
För många vore arbetsdagen en verklig prövning utan hjälp av koffein. Nicoleta Ionescu/Colourbox

Varför bälgar vissa beskt kaffe på jobbet medan kollegorna föredrar saftkobbel? Det var frågan som forskare vid det amerikanska universitetet Northwestern ställde sig när de letade efter variationer i våra smakgener som kan förklara våra dryckespreferenser, enligt sajten Sciencedaily.

Till forskarnas stora överraskning visade studien att våra smakpreferenser inte alls handlar om genvariationer utan snarare om hur alkohol och kaffe får oss att känna sig. Det är alltså alkoholen och koffeinet – inte smaken – som är avgörande, vad folk än påstår.

Forskare vid Neapels universitet har dock slagit fast att kaffe är en dryck som kommer bäst till sin rätt om man bälgar det, eftersom det frigörs mer arom än om man smuttar på kaffet. Anledningen är att dricktekniken frigör olika mängder saliv hos kaffekonsumenterna.

Läs mer: Bälgat kaffe smakar bättre

Tidigare forskning har visat att kaffesug försämrar minnet men att en slurk kaffe strax före en tupplur gör underverk för minnet – kombon kaffe och minisiesta ger bättre effekt än koffein och sömn för sig.

Läs mer: Så funkar kaffeautomaten

Läs mer: Så många timmar om året väntar du på kaffe

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Hälsa

Ny forskning: automatkaffe är onyttigt

Brukar du svära över blaskigt automatkaffe? Nu får du en till anledning: det är onyttigare än kaffet du brygger hemma. Det visar en ny studie.
Noa Söderberg Publicerad 31 mars 2025, kl 06:00
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Studie från Uppsala universitet: Automatkaffe kan påverka blodfetter och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Foto: Jessica Gow/TT.

Forskarna har jämfört automatkaffe med sådant som bryggts i perkolator, espressomaskin, kaffepress, vanlig hemmabryggare och på spisen. Resultatet: maskinerna vi har på jobbet ger kaffe som är sämre för kroppens kolesterolvärden.

– Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet. Vi har undersökt fjorton maskiner och kunde se att halterna är mycket högre än i vanligt bryggkaffe, säger David Iggman, docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Filtret avgör hur nyttigt kaffet är

Det rör sig om ämnena cafestol och kahweol, som är naturligt förekommande i kaffe oavsett bryggmetod. Men halterna är alltså mycket högre i automatkaffe än exempelvis bryggkaffe, eftersom ett kaffefilter fångar upp ämnena.

Sedan tidigare är det känt att kokkaffe innehåller höga halter av de kolesterolhöjande ämnena. Därför har de nordiska länderna näringslivsrekommendationer om att dra ner på, eller helt utesluta, kokkaffe.

Automatkaffe kan påverka blodfetter

Forskarna har åkt till olika arbetsplatser och testat totalt fjorton kaffeautomater. Mätvärdena skilde sig åt beroende på modell och testtillfälle. Den vanligaste typen av automat är också den som ger högst nivå av kolesterolhöjande ämnen, enligt forskarna.

Espressokaffe innehöll också höga halter av ämnena vid vissa provtillfällen, men svaren skilde sig kraftigt åt.

– Större delen av kaffeproverna innehöll nivåer som kan tänkas påverka kaffedrickarnas blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra, säger David Iggman.

Samtidigt betonar han att det krävs en kontrollerad studie för att ta reda på exakt hur en människas blodfetter påverkas av att dricka just automatkaffe.