Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Många känner inte till fackets försäkringsskydd

Två av fem fackmedlemmar anser att deras medlemskap ger dåligt eller inget ekonomiskt skydd vid sjukdom eller skada. Var femte vet inte vad medlemskapet ger för skydd överhuvudtaget. Det visar en ny undersökning.
Niklas Hallstedt Publicerad
Yanukit/Colourbox
Vid långvarig sjukfrånvaro kan medlemskap i facket vara betydelsefullt. Yanukit/Colourbox

Har din arbetsgivare kollektivavtal omfattas du automatiskt av olika försäkringar som minskar inkomstbortfallet om du blir långtidssjukskriven.

Som medlem i facket kan du dessutom omfattas av ytterligare ett antal försäkringar. I Unionens medlemskap ingår exempelvis en inkomstförsäkring vid arbetslöshet och en livförsäkring för arbetslösa. Till det kommer möjligheten att välja kompletterande sak- och personförsäkringar till medlemspris.

Men vad som ingår i medlemskapet är inte självklart för alla, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. I undersökningen, där 1 845 fackmedlemmar deltog, svarade 18 procent ”Vet ej” på frågan om de upplever sig skyddade mot ekonomiska problem på grund av sjukdom eller skada i och med det fackliga medlemskapet.

Tio procent sade sig inte vara skyddade alls, medan 27 procent ansåg sig vara ganska dåligt skyddade. 45 procent svarade att de var ganska väl eller helt skyddade.

Medlemsförsäkringar kan skilja sig ganska mycket åt mellan förbunden, påpekar Jaan Köll på If i ett pressmeddelande.

– Allt som allt kan det röra sig om värden för flera tusen kronor om året, så det är så klart viktigt att sätta sig in i vad som gäller en själv.

Jaan Köll poängterar även att man bör kontrollera om arbetsgivaren har kollektivavtal. I dag saknar var sjätte arbetsgivare i den privata sektorn avtal.

– Framförallt för medel- och höginkomsttagare med dyra omkostnader kan det bli en rejäl smäll om de här arbetsgivarna inte säkrat upp med egna försäkringslösningar för sina anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Fackligt

Hon ska leda Unionen

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Hon valdes som ersättare för Martin Johansson, som avgick i somras efter knappt ett år på sin post.
Ola Rennstam, Noa Söderberg Publicerad 14 oktober 2024, kl 13:01
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen.
Ulrika Johansson ny andre vice ordförande i Unionen, omgärdad av Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande, och Unionens förbundsordförande Peter Hellberg. Ulrika Johansson, verksamhetsutvecklare på Gestamp Hardtech i Luleå, valdes av knappt 150 delegater till Unionens tredje högsta maktposition. Foto: Ola Rennstam.

Ulrika Johansson är ny andre vice ordförande i Unionen. Det är förbundets tredje högsta maktposition. Johansson jobbar som verksamhetsutvecklare på fordonssäkerhetsföretaget Gestamp Hardtech i Luleå och sitter sedan tidigare i Unionens förbundsstyrelse.

Vad kommer du tillföra Unionens högsta ledning?
– Först och främst känns det oerhört hedrande att ha blivit vald. Jag har mycket kunskap om vad som händer och sker i norra Sverige. Jag kan även mycket om industrisektorn, jag har jobbat på ett industriföretag i 33 år och sitter med i IndustriAll som representant för Unionen.

Vilka är dina fackliga hjärtefrågor?
–  På senaste tid har det blivit mycket kring hbtqi-frågor. Mitt äldsta barn har kommit ut som transtjej för några år sedan. 

Vilka utmaningar ser du framöver för Unionen? 
– Det som blir absolut viktigast att fokusera på nu är att få fram 50 000 förtroendevalda. Där kan jag komma med kreativa idéer och hjälpa till att pusha för att fler medlemmar ska engagera sig.

Ni var flera i förbundsstyrelsen som slogs om den här posten. Hur kommer det att påverka styrelsens arbete framöver?
– Haha. Ja, det var många kandidater men jag tror att det kommer att gå bra, vi har alltid bra diskussioner i förbundsstyrelsen.

Johansson valdes av knappt 150 delegater på det så kallade förbundsrådet. Hon ställdes mot flera andra personer i Unionens förbundsstyrelse. Efter en andra omröstning fick hon en tydlig majoritet av rösterna.

Näst mest röster fick Daniel Landin, regionordförande i Unionen Småland och socialdemokratisk lokalpolitiker i Osby. 

Peter Hellberg, Unionens förbundsordförande, är nöjd med valet av Ulrika Johansson.

Hon är en stabil och förståndig person. Ulrika har stor erfarenhet från industrin och jag ser fram emot att hon ska fortsätta inom IndustriAll, där hon varit aktiv i många år, och även i Facken inom Industrin. 

Victoria Kirchhoff, förste vice ordförande instämmer:
– Ulrika är en trygg person som kommer hjälpa oss i presidiet att navigera när det blåser. Som presidieledamot ska man kunna representera alla medlemmar men med det sagt finns det en viss finess med att Unionens ledning nu får en person från norr, vilket vi inte haft tidigare. 

Ulrika Johansson tar över efter Martin Johansson, som valdes till andre vice ordförande på Unionens senaste kongress men avgick i somras, efter knappt ett år på posten.

I och med den nya rollen lämnar Ulrika Johansson sin ordinarie plats i förbundsstyrelsen. Det innebär att Edvin Arnby Machata, som valdes till suppleant på Unionens senaste kongress, blir ordinarie ledamot.