Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Spanien inför jämställd föräldraledighet

På fredag väntas den spanska regeringen att anta ett lagförslag som kommer att öka de spanska pappornas betalda föräldraledighet i etapper tills den blir exakt lika stor som de spanska mammornas.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Spanien tar ett kliv mot ökad jämställdhet. Colourbox

I dag har mammor i Spanien sex veckors betald ledighet. Papporna har fem frivilliga veckor. Dessutom finns det ytterligare 10 veckor som i teorin kan tas ut av båda föräldrarna men som i mer 98 procent av fallen tas ut av de spanska mödrarna.

Men om mindre än tre år kan skevheten i föräldrauttaget vara ett minne blott. Premiärminister Pedro Sánchez, som har kallat till nyval 28 april, försöker få igenom en lag om jämställd föräldraledighet innan han eventuellt förlorar sin post, skriver tidningen El Pais.

Redan under detta år kommer, om regeringens plan går i lås, pappaledigheten stiga till åtta veckor för att under nästa år öka till 12 veckor. År 2021 ska både män och kvinnor åtnjuta 16 veckors betald, icke överlåtbar föräldraledighet, är tanken.

Lagändringen ingår i ett 28-sidigt dokument med titeln Kungligt dekret om akuta åtgärder för att garantera lika behandling och möjligheter mellan kvinnor och män i arbetslivet, som varit ute på remiss. Även om det kan komma ändringar, har regeringskällor uppgett till El Pais att förslaget om ökad pappaledighet sannolikt kommer att godkännas i morgon fredag.

Läs mer: Pappaledighet kan bli EU-lag

Läs mer: Östländer bäst på föräldraledighet

Föräldraledigt i andra länder:

Island: Mammor – 3 månader,  pappor – 3 månader, valfritt – 3 månader

Norge: Mammor – 10 veckor, pappor – 10 veckor, valfritt 26 veckor full betalning

Frankrike: Mammor – 16 veckor, pappor –  11 dagar

Storbritannien: Mammor – 10 dagar, pappor – 10 dagar, valfritt – 37 veckor

Tyskland: Mammor - 14 veckor, Pappor - två månader, valfritt -12 månader

Sydkorea: Mammor – ett år, Pappor – ett år (dock bara 40 procent av lönen)

Sverige: Mammor – 90 dagar, Pappor – 90 dagar, Valfritt – 210 (+ 90 lägstanivådagar)

Källa tabell: europa.eu, norden.org, The Guardian, BBC, TT, Försäkringskassan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.