Facket kan ta till strejk vid konflikter både på förbundsnivå och lokal nivå. Vid det förstnämnda handlar det om tvist där en arbetsgivarorganisation är motpart. Vid det andra tvistar man i stället med ett företag, oftast beroende på att det inte är med i någon arbetsgivarorganisation.
Under Unionens två första år, efter att det bildades 2008, uppstod inga konflikter som ledde till strejk vare sig på förbundsnivå eller lokal nivå.
2009 resulterade dock en tvist med Almega Tjänsteföretagen, som gällde ett nytt kollektivavtal för Apoteksbranschen, till att ett varsel trädde i kraft. Men det handlade då inte om strejk utan om blockadåtgärder som omfattade ett 80-tal anställda vid Apotekets kundcentrum i Kalmar. Efter nära två och en halv månad var konflikten löst.
Läs mer: Unionen varslar om konflikt mot Apoteket
Först 2012 var det dags att ta till strejkvapnet, och då vid fyra konflikter.
En var med Svenska Flygbranschen och gällde ett nytt branschavtal för kabinpersonal. Strejken innebar att 458 anställda vid tre flygbolag lade ner arbetet. Även om den bara pågick i några dagar blev den kostsam för bolagen. Enligt en beräkning var den direkta ekonomiska förlusten cirka 10 miljoner kronor.
Läs mer: Strejk på Arlanda
En annan var Unionens konflikt med Almega Tjänsteföretagen om ett nytt branschavtal som ledde till att 400 anställda vid 88 av Svensk Bilprovnings stationer lade ner arbetet. Även det blev en kortvarig strejk. Efter två dagar var man överens om ett nytt avtal.
Läs mer: Unionen varslar om strejk
2013 verkställdes ett varsel om strejk på lokal nivå, vid ett callcentret Focus CRS i Fränsta i Medelpad, sedan arbetsgivaren vägrat teckna kollektivavtal åt de anställda. Strejken, som pågick i drygt tre månader, resulterade dock inte i något avtal. I stället beslöt ägaren, investeringsbolaget Peak Partners, att lägga ned företaget.
Läs mer: Fränstastrejken – vad handlade det om?
Sedan dess har det varit lugnt vad gäller strejker bland Unionens medlemmar. Under 2018 utbröt för övrigt endast en strejk på den svenska arbetsmarknaden, när Svensk pilotförening gick ut i strejk vid en tvist mot Ryanair.
Läs också: Måste jag strejka?
Läs också: Lockout – så funkar det
Lista över strejker på förbundsnivå 2008 – 2018
SAC Syndikalisterna: 14 utbrutna strejker
Hamnarbetarförbundet: 10 (varav en övertidsblockad)
Unionen: 5
Svensk Pilotförening: 5
Livsmedelsarbetarförbundet: 4
Byggnadsarbetareförbundet: 3
Vårdförbundet: 3
Svenska Elektrikerförbundet: 2
Sjöbefälsföreningen: 2
Transportarbetareförbundet: 2
Teaterförbundet: 2
Kommunalarbetareförbundet: 2
Seko: 2
Handelsanställdas förbund: 1
Målareförbundet: 1
Finansförbundet: 1
Fastighetsanställdas förbund: 1
Pappersarbetarförbundet: 1
Tillägg:
I en kommentar till statistiken om strejker på förbundsnivå påpekar Per Ewaldsson, chefsjurist på Medlingsinstitutet, till GP, Göteborgsposten, att den inte ger någon fulltäckande bild av hur det är med konfliktläget på arbetsmarknaden, exempelvis beroende på att också andra stridsågärder som olika slags blockader kan tas till.