Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

Ikea varslar 7 500 tjänster globalt varav 650 i Sverige. Samtidigt planerar man att skapa 11 500 nya jobb. Om det blir jobb i Sverige är ännu oklart.
Publicerad
Philip Halling/Creative commons
Philip Halling/Creative commons

Så sent som i maj i år erbjöd Ikea samtliga anställda ett avgångspaket med syfte att undvika varsel. Men i dag, onsdag, meddelar möbeljätten ändå att man planerar en stor omorganisation och varslar därmed 650 tjänster i Sverige och 7 500 tjänster globalt. Det uppger TT.

Läs mer: Drabbade på Ikea ändå nöjda med avgångspaket

Det nya varslet beräknas främst drabba tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Älmhult och Helsingborg.

– Det är allvarligt, varslet berör tjänstemän och alla påverkas på ett eller annat sätt. Ett så här stort varsel har vi inte haft tidigare här på Ikea, säger Anne-Lie Dahl, som sitter i Unionenklubbens styrelse på Ikea.

Syftet med omorganisationen är bland annat att digitalisera IT-verksamheten genom en stor personal- och kompetensväxling, enligt Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige. Vilket innebär att cirka 11 500 nya jobb kommer skapas inom Ikea-koncernen globalt under de kommande två åren. Det är dock oklart om antalet anställda kommer att öka i Sverige.

– Hela handeln går mot digitalisering och vi måste följa med i den processen och se till att vi har rätt kompetens. Vi började titta på det här 2017 och trodde vi hade tio år på oss men allt har gått mycket fortare än vad vi någonsin trott att det skulle göra, säger Eva Sonesson, första vice ordförande i Unionenklubben.

Daniel Landin, även han förtroendevald i Unionenklubben hoppas att de som drabbas av varslet ska få nya jobb i organisationen.

– Vi hoppas att många av dem vars roller försvinner antingen ska kunna tillskansa sig den kunskap som krävs för de nya rollerna som behövs eller redan har den kompetensen, säger han.

– Förhoppningen är att vi framöver kommer att kunna gå i bräschen för att slippa hamna på efterkälken.

Under onsdagen har klubben fått ta emot många frågor.

– Folk är oroliga, man undrar vad som ska hända. Vi försöker stötta medlemmarna och vara tillgängliga och synliga. Och se till att vi får till så bra villkor som möjligt för de personer som måste sluta, så att de kan ta sig vidare i arbetslivet så tryggt som möjligt. Vi kommer också att hålla medlemsmöten framöver, säger Anne-Lie Dahl.
 

Text: Linnea Andersson, Ola Rennstam, Johanna Rovira

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Facket på Northvolt: Nu kan vi förhandla i detalj

I går var det löningsdag och anställda på Northvolt fick sina pengar. Men framtiden är oviss för batteritillverkaren.
Lina Björk Publicerad 26 september 2024, kl 10:39
Bild på en skylt med namnet Northvolt
Fackliga förhandlingar har startat på Northvolt kring de 1600 personer som varslades i måndags. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1600 personer varslas om uppsägning. Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen tog del av informationen på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm. 

– Nu när företaget gått ut med varslet kan vi fortsätta förhandlingarna i detalj. Det handlar bland annat om att gå igenom företagets förslag på prioriteringslistor, som är baserad på kritisk kompetens för bolaget och anställningstid, säger han. 

Av de 1600 varslade drabbas Skellefteå hårdast, där försvinner 1000 tjänster. I Västerås och Stockholm kapas 400 respektive 200 tjänster. Enligt Victor Matinlassi är det cirka 40 procent tjänstemän som blir varslade i Skellefteå, liksom Västerås, medan alla 200 varslade i Stockholm är tjänstemän. 

 

Tre månader på sig att hitta jobb

Extra tungt är varslet för de anställda som är i Sverige på ett arbetsvisum. När deras tjänst upphör har de tre månader på sig att hitta en ny arbetsgivare som kan ge arbetsvisum. Många migranter har tagit med sig hela familjen till Skellefteå och står nu inför en oviss framtid. 

– Northvolt har en migrationsavdelning som hjälper till att svara på frågor och stötta de anställda. Skellefteå och Västerås kommun har också gått ut med att de ska hjälpa utländska anställda som blir varslade att hitta nytt jobb inom kommunen. 

Vilka frågor får ni på Unionenklubben av medlemmarna? 

– Många undrar vilka grupper som ingår i antalet varslade. Andra frågar efter hjälp, de är utsatta i sin familjesituation och kan inte bli av med jobbet. Det är tufft. 

I ett pressmeddelande skriver företaget att "expansionsprojektet Northvolt Ett" kommer att avbrytas. Verksamheten i Västerås kommer att bromsas och i Stockholm är det stödfunktioner som dras in. 

Det gäller för migranter utanför EU

Flera krav ställs för att få arbetstillstånd i Sverige om du är en medborgare utanför EU.

Underskrivet anställningsavtal med villkor i linje med svenska kollektivavtal, giltigt pass och en lön motsvarande minst 80 procent av medianlönen, sedan i juni i år därmed minst 28 480 kronor.

Om anställningen upphör kan man stanna i tre månader, för att söka ny anställning enligt kraven ovan innan tillståndet återkallas.

Källa: Migrationsverket