Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Guldpeng ska få fart på jämställdheten

Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
— Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.
David Österberg Publicerad
Colourbox
- Det är viktigt att uppmärksamma de goda exemplen, precis som vi tidigare har gjort med Guldnappen, säger Unionens ordförande Martin Linder. Colourbox

De senaste 14 åren har Unionen delat ut priset Guldnappen – och gör det även i år. Utmärkelsen ges till föräldravänliga arbetsplatser. På en sådan har småbarnsföräldrar samma möjligheter som andra anställda och föräldraledighet ses som något positivt.

I år breddar Unionen priset med två nya kategorier: Guldpengen och Guldstegen. Pengen ska gå till ett företag med jämställda löner och stegen till ett företag med jämn könsfördelning bland cheferna.

– Det är ett uttryck för Unionens målmedvetna satsning på att få ökad fart på arbetet med jämställdhet. Det krävs en större medvetenhet om att vi i dag inte har ett jämställt arbetsliv. Vi ser att kvinnors karriärmöjligheter är sämre än männens, vi ser att kvinnors lönenivåer fortfarande är lägre än männens vilket i sin tur påverkar deras framtida pension. Det arbete som görs är inte tillräckligt och det går för långsamt. Därför tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma de goda exemplen, precis som vi tidigare har gjort med Guldnappen, säger Martin Linder.

Vägen till ett jämställt arbetsliv når man enklast genom att arbeta med frågorna på företagen, tror Martin Linder.

– Vi vill sätta de enskilda arbetsplatserna i centrum och lyfta fram de goda exemplen i vardagen. För när vi lyckas på arbetsplatserna lyckas vi också förändra samhället. Det är självklart bra med policys och riktlinjer, men det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger han.

Ni har delat ut Guldnappen i 14 år. Har utmärkelsen haft någon betydelse för jämställdheten?

– Det tror jag. Det är omöjligt att mäta statistiskt, men vi ser att frågan uppmärksammas och vet att väldigt många företag gärna vill få utmärkelsen.

Kan ett företag få alla tre utmärkelserna?

– Det finns i alla fall inga regelmässiga hinder för det. Vi utgår från nomineringarna när vi gör våra val. Och de senaste åren har det blivit ganska många nomineringar att välja mellan. Nu inför vi nya kategorier och jobbar hårt för att göra utmärkelserna välkända. Man kommer bland annat att själv kunna testa sin arbetsplats via unionenopinion.se.

När har Sverige ett jämställt arbetsliv?

– När det gäller frågor om utveckling och förbättring är det omöjligt att sätta ett datum för när arbetet är över. Det handlar om idogt arbete och om att fokusera på frågorna varje dag. Vi som är aktiva i dag får nog ställa in oss på att arbeta med de här frågorna resten av våra yrkesliv. Men ju förr desto bättre.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.