Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Facken säger nej till medlarnas förslag

I söndags fick Facken inom industrin ett första avtalsförslag från medlarna. Men förslaget ger för låga löneökningar och saknar pengar till flexpension. Därför ratas det av fackförbunden.
– Avsättningar till flexpension är ett absolut krav, säger Martin Linder, Unionens förbundsordförande.
David Österberg Publicerad
Jonas Ekströmer / TT
Jonas Ekströmer / TT

Förhandlingarna om ett nytt avtal för industrin är i full gång. Det nuvarande avtalet löper ut på fredag och innan dess ska parterna ha kommit överens.

I söndags lämnade medlarna ett första avtalsförslag till Facken inom industrin och Teknikföretagen. Parterna hade till igår eftermiddag på sig att godkänna eller förkasta förslaget och för fackförbunden var beslutet att säga nej enkelt.

– Vi meddelade samfällt att det var en hemställan som vi inte kunde säga ja till. Vi konstaterade att den inte innehöll avsättningar till flexpension, vilket är ett absolut krav. Den saknade dessutom den låglönesatsning som LO-förbunden vill se och som vi backar upp, säger Martin Linder.

Förslaget från de opartiska medlarna innehöll löneökningar på 5,9 procent fördelade över tre år. Men den nivån är för låg, enligt fackförbunden.

– Vår bestämda uppfattning är att den nivån måste upp. Dels för att möjliggöra avsättningar till flexpensionen, dels för att våra medlemmar ska få reella löneökningar i plånboken, säger Martin Linder.

Vad händer nu?
– Nu väntar intensiva förhandlingar för att få fram ett avtal som båda parter kan skriva under. Det är några få dagar kvar av mars.

Tror du att ni lyckas med det?
– Vi ska göra allt vi kan.

Arbetsgivarparten Teknikföretagen tyckte dock att förslaget var tillräckligt bra och sa igår ja. Förutsättningen var dock en utökning av arbetstidskorridoren – som ger arbetsgivarna större möjlighet att ändra de anställdas arbetstid utan att betala övertidssersättning – och utökade möjligheter till övertidsarbete.

Nu väntar nya förhandlingar och någon gång innan fredag kommer medlarna att lämna ett slutligt avtalsförslag. Har parterna inte kommit överens på fredag hamnar de i ett avtalslöst tillstånd. Då är det tillåtet att ta till stridsåtgärder, exempelvis strejk eller lockout.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Klart med avtal i byggbranschen - så blir lönerna

Efter långa förhandlingar har Unionen och Byggföretagen enats om ett nytt kollektivavtal. Tjänstemännen i byggbranschen får ytterligare en ledig dag – och 5,9 procent i löneökning.
David Österberg Publicerad 16 maj 2025, kl 15:35
Byggkranar
Tjänstemännen i byggbranschen har fått ett nytt avtal. Så stor blir löneökningen i år. Så mycket kortare blir arbetstiden. ADAM IHSE / TT

Det har kärvat i förhandlingarna mellan Unionen och Byggföretagen. Avtalet löpte ut den 31 mars, men först i dag, den 16 maj, kom fack och arbetsgivare överens. 

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och värt 6,4 procent. Löneökningen blir totalt 5,9 procent. 0,5 procent går till att korta arbetstiden med en dag om året, med start efter 1 april 2026.

Deltidsanställda får övertidsersättning

Byggbranschen har sedan tidigare fem dagars arbetstidsförkortning om året – och får alltså sex dagar nu. En av dagarna får arbetsgivaren bestämma över.

Enligt det nya avtalet utökas beräkningsperioden för ordinarie arbetstid från fyra veckor till tre månader. Det ger arbetsgivaren större möjligheter att lägga ut övertid. 

I det nya kollektivavtalet får detidsanställda rätt till övertidsersättning.

Avtalet i korthet

  • Löneökningar på 5,9 procent över två år.
  • Lägsta löneökningen är 500 kronor i år och 600 kronor nästa år.
  • 0,5 procent går till åtta timmars arbetstidsförkortning.