Alla arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda en friskvårdsförmån skattefritt. Bakgrunden är en rättviseaspekt. Förr hade stora företag ofta möjlighet att erbjuda sina medarbetare tillgång till gympasal och utrustning. Men de som arbetade på mindre arbetsplatser fick sällan möjlighet att träna gratis genom arbetsgivarens försorg. Så 2004 beslutade riksdagen att införa den skattebefriade förmånen.
Något maxbelopp finns inte fastställt, däremot ska det vara aktiviteter av ”enklare slag” och av ”mindre värde”. En måttstock som Skatteverket använder är att det ungefär ska motsvara ett årskort på ett gym.
Det finns ett antal sporter som inte anses okej enligt Skatteverket. En av dem är golf. Sommaren 2016 lämnade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked om att det skulle vara skattefritt att spela på en pay and play-bana och på driving range. Men Skatteverket överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen som beslutade att undanröja Skatterättsnämndens beslut. Därmed ligger Skatteverkets tolkning fast – att golf inte kan anses vara en aktivitet av enklare slag. Det kan inte heller ridning, alpin skidåkning och segling.
– Om man tänker hur det var från början, lite jympa i en sal på jobbet, därifrån till segling är steget ganska stort. Men vi välkomnar prövning. Vi anser också att reglerna behöver moderniseras, men vi måste ha riktig praxis från Högsta förvaltningsdomstolen. Det här är inget vi kan bestämma själva, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Du kan använda friskvårdsbidrag till:
- Aerobics
- Fäktning
- Gymkort
- Homeopati
- Innebandy
- Inomhusklättring
- Karate
- Kostrådgivning
- Minigolf
- Rugby
- Startavgift motionslopp (företagslag)
- Örtbad
MEN INTE TILL:
- Bergsklättring
- Golf
- Jakt
- Kajak
- Ridning
- Segling
- Slalom
- Stand up paddle
- Startavgift motionslopp (personlig)