Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Sjuktopp efter jul

Efter julhelgerna ökar de långvariga sjukskrivningarna till följd av psykisk ohälsa med över 50 procent. Topparna har varit återkommande varje år under det senaste decenniet. Det visar siffror från AFA Försäkring.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
I början av januari varje år ökar antalet godkända sjukfall på grund av psykiska diagnoser med 56 procent. Colourbox

Mönstret upprepar sig varje år. I början av januari ökar antalet godkända sjukfall på grund av psykiska diagnoser med 56 procent. Samma sak i augusti efter semestern, sjukskrivningarna blir betydligt fler, om än inte lika många som efter jul. Under våren och försommaren minskar däremot sjukfallen, enligt den sammanställning som AFA Försäkring har gjort.

– Varför sjukfallen toppar efter semestrarna kan vi bara spekulera i och det vill jag helst inte göra. Det kan finnas många anledningar. Men tydligast är det hos lärarna som står för 20 procent av alla sjukfall efter jul och sommar, säger Thomas Åkerström, analytiker på AFA.

Motsvarande statistik för hur det står till hos privata tjänstemän är svårare att hitta. Alecta, som betalar ut ersättning vid längre sjukskrivning till Unionens medlemmar, har inga siffror som visar på toppar efter just semestrar. Däremot kan de se en säsongsmässig nedgång av långa sjukskrivningar under sommaren.

– Men vi har inte tittat på vilka diagnoser det handlar om eller orsaken till nedgången, säger Johan Andersson, presschef på Alecta.

Inte heller Unionen har statistik över hur sjukfallen är fördelade över året, men sjukskrivningar har ökat bland tjänstemännen i samtliga branscher på den privata arbetsmarkanden. Det visar Unionens rapport ”Hur sjuka är tjänstemännen?” från i höstas.

Läs mer: Unionen oroas av höga sjuktal

– Det är alarmerande nog att sjukskrivningarna ökar, när på året sjukfallen inträffar tycker jag är mindre intressant, säger Stina Jakobsson, utredare på Unionen.

Om det är så att de längre sjukfallen ökar efter jul och sommar så tror Stina Jakobsson inte att det behöver bero på just ledigheten.

– Eftersom det rör sig om sjukskrivningar som är längre än 90 dagar så är det osannolikhet att det är julen som är den utlösande faktorn. Jag tänker att man helt enkelt tar itu med att ansöka om ersättning först när semestern är slut.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.