Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Män går före - ännu

Åren går, orättvisan består. Enligt Kollegas enkät tycker sig en av fyra kvinnor ha fått sämre löneutveckling och karriärmöjlighet - på grund av sitt kön. Har vi verkligen inte kommit längre?
Ola Rennstam Publicerad
Mattias Käll (illustration)
Mattias Käll (illustration)

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men det är fortfarande långt kvar tills kvinnor har samma möjligheter som män. Inte minst i arbetslivet.

Under småbarnsåren får karriären ofta stå tillbaka för familjelivet – och det är kvinnorna som drar det tyngsta lasset. 25 procent av kvinnorna i Kollegas undersökning uppger att de har avstått från att ta en ny tjänst på grund av att det skulle bli svårt att förena med föräldraskapet. Bland männen är motsvarande siffra 17 procent.

Det är också vanligt att kvinnor går ner i tid när barnen är små, vilket både påverkar både löneutveckling och framtida pension. Mer än hälften, 55 procent, av de kvinnliga Unionenmedlemmarna har avstått från att jobba heltid på grund av föräldraskapet. Bara en man av tio har valt att göra samma sak.

Sammantaget uppger 14 procent av de 1 135 tillfrågade Unionenmedlemmarna att föräldraskapet varit ett hinder i karriären. Få har dock upplevt negativa kommentarer när de vabbat eller begärt föräldraledigt. Mest föräldravänlig attityd tycks råda på kvinnligt dominerade arbetsplatser.

Ändå upplever många Unionenmedlemmar inte sina arbetsplatser som jämställda, enligt undersökningen. 27 procent av kvinnorna anser inte att deras arbetsgivare behandlar män och kvinnor lika på arbetsplatsen. Endast 12 procent av männen anger samma sak. Bland de tillfrågade som har en chefsbefattning med personalansvar anser åtta av tio att arbetsgivaren behandlar män och kvinnor lika.

En fjärdedel av kvinnorna, 24 procent, uppger att de själva blivit orättvist behandlade på jobbet på grund av sitt kön. Motsvarande siffra för männen är bara 4 procent. Orättvisorna består främst i bristen på löneutveckling och karriärmöjligheter.

71 procent av de kvinnor som anser att de har blivit orättvist behandlade uppger att de har fått en sämre löneutveckling än kollegor av motsatt kön. Bland männen är motsvarande siffra 38 procent. Men när det gäller karriärmöjligheter är det – faktiskt – männen som upplever sig mer diskriminerade. 46 procent av männen anser att de haft svårare att få nya och mer utmanande arbetsuppgifter än kvinnliga kollegor, medan 41 procent av kvinnorna upplever det omvända.

Männen har också en mer optimistisk syn på framtiden. Hälften tror att de själva kommer uppleva ett jämställt arbetsliv, bland kvinnorna är det bara 20 procent som tror det.

Kvotering presenteras ofta som en lösning för att få in kvinnor på ledande poster och i mansdominerade yrken, men det är ingen modell som Unionenmedlemmarna tror på. 82 procent av männen och 60 procent av kvinnorna anser inte att det är rätt väg för att uppnå ett jämställt arbetsliv.

I undersökningen som genomfördes av Novus i juni deltog 1 135 Unionenmedlemmar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.