Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Nedskärningar på Ericsson

Under sommaren aviserade Ericsson att bolagets pågående sparprogram fördubblas. Det kommer att innebära att ytterligare flera tusen anställda kommer att bli av med sina jobb. Var någonstans nedskärningarna kommer är däremot inte klart.
Det fungerar inte att spara sig ur krisen, menar facket, satsa framåt i stället!
Niklas Hallstedt Publicerad
Ericsson
Sluta spara, satsa ur krisen i stället, uppmanar facket på Ericsson. Ericsson

När dåvarande vd:n Hans Vestberg berättade om det utökade sparprogrammet sa han också att inget land ”kommer att vara exkluderat”. John Agefjäll, Unionens klubbordförande på Ericsson i Linköping, fruktar att en stor del av neddragningarna kommer att ske i Sverige.

– Tittar man historiskt på vad som skett de senaste åren har Sverige alltid blivit kraftigt påverkat. Vi har minskat hela tiden.

År 2000 hade Ericsson över 40 000 anställda i Sverige. I dag är siffran nere i drygt 15 000. Globalt är däremot antalet anställda ungefär lika stort som tidigare.

I Linköping och Göteborg har över 300 Ericssoningenjörer nyligen erbjudits anställning hos Saab Combitech. Men det betyder inte att faran är över.

– De som är kvar är fortfarande oroliga, de väntar på nästa varsel, säger John Agefjäll, som anser att bolaget stirrar sig alltför blint på kostnaderna och att man i stället borde titta på vad man får för pengarna.

– Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Att minska personalkostnaderna är ett kortsiktigt sätt att lösa problemen på och medför en väldigt stor risk.

John Agefjäll anser att det finns en annan väg som är betydligt bättre på sikt: att blicka framåt och satsa på personalen.

– I stället för att skära ned kan vi öka marginalerna genom att skapa bättre produkter som säljer bättre. Det är bättre att kompetensutveckla personalen så att de kan ta sig an nya uppdrag och är redo för nästa tekniksprång.

I takt med att personal sägs upp finns också risk för att Ericsson får allt svårare att attrahera kompetent personal framöver. De negativa skriverierna kring företaget gör inte saken bättre, även om John Agefjäll inte tror att uppgifter om exempelvis vd:ns bonus och resekostnader har någon större betydelse, det är ”bara brus i bakgrunden”.

Frågan är om det finns möjlighet att Ericssons ledning svänger 180 grader och följer fackets rekommendation. John Agefjäll är tveksam.

– Det är svårt att sia om, det beror nog på den nya vd:ns profil. Att Hans Vestberg avgick går att tolka som ett underkännande av hur han drivit företaget. Men samtidigt har man tillfälligt tillsatt finanschefen för att fortsätta arbetet som Vestberg påbörjat. Man har inte backat på någonting.

Läs mer: Ericssons dystra år

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Varsel

Varsel och uppsägning – tänk på det här

Det uppstår många känslor på en arbetsplats vid personalnedskärningar. Som chef finns det mycket du kan göra för att hjälpa oroliga och ledsna medarbetare.
Lina Björk Publicerad 30 april 2025, kl 06:00
två händer fångar en fallande man
Att bli uppsagd kan kännas som att falla fritt. Då är det viktigt att en chef kan fånga upp frågor och oro. Illustration: Anna Skoog

Att sägas upp från sitt jobb kan ibland liknas vid en skilsmässa. Anställda kan ha jobbat i många år, fått vänner för livet och känner arbetsplatsen utan och innan. När företaget ”gör slut” är det inte konstigt att känna ledsamhet, vilsenhet och oro.

– Det behövs helt enkelt någon som fångar upp dig när du faller och där har chefen ett viktigt ansvar, säger Marianne Rozman, ombudsman på Unionen.

Men vi backar några steg. För ett varsel behöver inte nödvändigtvis betyda uppsägning. Det är en förvarning om att det råder arbetsbrist.

Om arbetsgivaren planerar att säga upp fler än fem anställda måste de enligt lag varsla Arbetsförmedlingen om det. Det finns också ett krav om att förhandla med facket innan några beslut om uppsägningar fattas.

 

Viktigt att tänka på hur du informerar

Stora företag har ofta fackklubbar på plats, men finns det inte förtroendevalda är det Unionens regionala ombudsmän som förhandlar. Eftersom förbundet också har chefsmedlemmar får även de stöttning under processen.

Det första steget i en förhandlingsprocess är att arbetsgivare och arbetstagarpart tillsammans gör en kommunikations- och tidsplan. Särskilt i oroliga tider är det viktigt hur, när, var och av vem de anställda får information.

Så hur ska chefen ge det tunga beskedet? Marianne Rozman tipsar om att först berätta för dem vars tjänster är direkt berörda, och därefter för hela arbetsgruppen. Välj samtal i stället för mejl och var öppen för frågor när du ger informationen, även om du inte har alla svar.

Marianne Rozman
Foto: Peter Knutsson

– Ofta tar det tid för den här typen av besked att sjunka in. Därför är det ingen bra idé att ge sådan information på en fredag och sedan ta helg. Eller att som chef resa bort efter beskedet. Dörren måste stå öppen för frågor.

De anställda kommer att fortsätta prata efter att du som chef har lämnat rummet. Att vara tydlig och rak är därför också en viktig pusselbit, menar Marianne Rozman. För att minska missförstånd och ryktesspridning.

– Ibland pratar vi svepande för att vara snälla, men det kan få motsatt effekt i en uppsägningssituation. Som chef är det bättre att säga: ”Nu är vi tio och vi ska bli åtta på grund av arbetsbrist.” Annars skapas fler frågetecken än svar.

 

Okej att älta ett tag

En risk med dålig kommunikation är också att de medarbetare som blir kvar efter att uppsägningarna genomförts blir missnöjda, oroliga och i slutändan säger upp sig. Att ta hand om gruppen som blir kvar är därför också viktigt.

Som chef får du stå ut med att medarbetarna kan bli lite ineffektiva ett tag, ältar och är ledsna.

– Ett sätt att undvika för mycket ältande är att ha möten för att ventilera de frågor som kommer upp, säger Marianne Rozman.

Att ge tråkiga besked påverkar förstås även dig som chef. Medarbetarna blir arga, ledsna och oroliga och som chef är det lätt att bli en bägare för all frustration. Att skilja på jobb och person blir därför viktigt, menar Marianne Rozman. Liksom att slussa vidare till andra som kan hjälpa, för att inte stå med hela bördan själv.

– I detta läge är det inte meningen att chefen ska vara psykolog och bästa kompis. Chefen måste vara chef och ledare. Behövs samtalsstöd finns till exempel företagshälsovården.

Vad är viktigast att ha med sig som chef vid arbetsbrist?

– Var ödmjuk, lyhörd och tydlig. Det besked du ger kan ha diskuterats av ledningen under lång tid, men vara helt ny information för de anställda. Ge medarbetarna tid och låt informationen sjunka in, säger Marianne Rozman. 

Chefens checklista vid varsel om uppsägning

Inför förhandling

  • Vid arbetsbrist ska alla berörda fackförbund kallas till förhandling.
     
  • Om arbetsgivaren planerar att säga upp fler än fem anställda ska Arbetsförmedlingen varslas.
     
  • Undersök om det finns möjlighet till omplacering.
     
  • Uppsägning ska (med vissa undantag) ske genom turordningen ”först in, sist ut”.
     
  • Undvik att lämna besked om en kommande förändring en fredag eller inför en ledighet.
     
  • Var på plats för följdfrågor.

Efter förhandling

  • Vid en uppsägning ska du som närmaste chef lämna besked både skriftligt och muntligt.
     
  • Du ska också utfärda arbetsgivarintyg och anmäla till den omställningsorganisation, exempelvis TRR, som företaget har avtal med.