Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Hot fick krögare dra tillbaka kvinnorabatt på lunchen

När restaurangägaren Ivan Todorov nyligen beslöt försöka bidra till jämställdheten genom att ge kvinnor rabatt på lunchmaten blev det för mycket för en del. Efter att ha hotats av flera personer och anmälts för diskriminering har nu krögaren i stället bestämt att tas ut ett lägre lunchpris för mindre portioner oavsett vem som äter.
Anita Täpp Publicerad
Colourbox
Billigare lunch för kvinnor väckte starka känslor Colourbox

Det var i förra veckan som Ivan Torodov började ge tio kronors rabatt på lunchen för de kvinnor som äter på hans restaurang i Olofström.

- Vi började fundera över varför 90 procent av våra lunchgäster varje dag är killar och på varför inte fler kvinnor kommer. Och tänkte att det ju kan bero på att de oftast har lägre lön och kanske också tänker mer på hushållsekonomin. Sen var det en spontan idé att pröva det här för att se om vi kan locka fler kvinnor genom lägre priser, berättade han för Kollega i fredags.

Under veckan hade därför kvinnor fått betala 75 kronor för att äta av lunchbuffén medan männen fick fortsätta betala 85 kronor. Och enligt Ivan ledde beslutet bara till positiva reaktioner från hans lunchgäster.

Men alla har inte sett lika positivt på saken. I slutet av veckan hade han redan fått flera telefonsamtal från arga män i andra delar av landet och i fredags blev han också DO-anmäld.

På torsdag ska Diskrimineringsombudsmannen ta beslut om man ska utreda om Ivan kan ha gjort sig skyldig till diskriminering eller inte.

Själv har Ivan sagt att han i stället ser det som att han ägnar sig åt positiv särbehandling då han sänkt priserna för kvinnorna samtidigt som han inte höjt priserna för män.

- Det grundäggande är att jag inte ser prissänkningen som en orättvisa mot män. Orättvisan ligger i att kvinnor inte går ut och äter, det är grunden till varför det här är en jätteviktig fråga, sa han i fredags.

Han påpekade då även att det också finns undersökningar som visar att en majoritet av dem som äter lunch på restaurang är män och att många kvinnor inte gör detsamma är allvarligt för folkhälsan.

- Vi vet ju att sjuktalen bland kvinnor ökar hela tiden. Att många äter en matlåda sittande vid kontorsbänken där de jobbar kanske och stressar i sig maten i stället för att komma ut och äta i lugn och ro är säkert en bidragande orsak till ohälsan. Det är sådant vi borde diskutera i stället för att man sänker lunchmaten med en tia, tyckte han då.

Men i dag kom besked om att han ändrar sig om lunchpriserna till följd av de hot han tagit emot. I stället för ett rabatterat lunchpris kommer han nu att ta ut en lägre kostnad för mindre portioner av maten, oavsett kön, sexuell läggning och etnicitet.

Till SVT Nyheter Blekinge säger han:

- Jag tycker det är tråkigt att det har blivit som det har blivit.  Men det blev en för het potatis. Jag har fått flera samtal med hot och nu känner jag att jag vill fokusera på att göra god mat i stället.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.