Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten

Almega menar att Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel är ett brott mot fredsplikten i och med att ITP-avtalet gör att det gäller fredsplikt i pensionsfrågor. Men Unionen håller inte med och menar att protesten är ett försök att skjuta upp strejken.
Linnea Andersson Publicerad
Person gör fredstecken med fingrarna.
Fredsplikt eller inte? Det är upp till Arbetsdomstolen att avgöra. Foto: Colourbox

Almega lämnade under torsdagen in en fredspliktsinvändning till Unionen och Sveriges Ingenjörer med anledning av fackens strejkvarsel för att få till flexpension. Trots att kollektivavtalen mellan parterna har löpt ut menar Almega att det råder fredsplikt i pensionsfrågor.

– Våra motparter har förklarat att det bara är genom en överenskommelse om kompletterande avsättningar till ITP som de varslade stridsåtgärderna kan undvikas. Men i de företag där ITP-planen gäller råder fredsplikt i pensionsfrågor, säger Jonas Stenmo, Almegas chefsjurist, i ett pressmeddelande.

Vidare menar han att de kommer begära skadestånd och/eller vidta andra rättsliga åtgärder om strejken bryter ut.

Men Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist, är av en annan mening.

– Vi har så klart bedömt frågan och vår bedömning är att det inte omfattas av fredsplikten. Nu får det här prövas men det jag kan säga i nuläget är att vi inte är överrumplade och att vi är trygga i vår bedömning, säger Martin Wästfelt.

Även Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, menar att Almega gjort en felaktig bedömning och att syftet är att försena strejken.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister kommer lämna in ett svar till Arbetsdomstolen under fredagen. Arbetsdomstolen säger att de kommer hantera ärendet skyndsamt, eftersom strejken inte kan bryta ut innan dess.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

IT-anställda får kortare arbetstid

Nu får även IT-anställda kortare arbetstid. Men löneökningen blir lägre än inom industrin. Dessutom undantas mindre företag från skyldigheten att förhandla med facket.
David Österberg Publicerad 3 april 2025, kl 10:07
Tid och Peter Hellberg
Förhandlingarna har varit tuffa. Men nu har fack och arbetsgivare enats om ett nytt kollektivavtal för IT-anställda. Colourbox/Anders Wiklund/TT

Nu är kollektivavtalet för anställda inom IT och telekom klart. Avtalet innebär 5,5 procents löneökningar på två år. Från 1 april i år höjs lönerna med 3 procent och 1 april nästa år höjs lönerna med 2,5 procent. 

Det nya kollektivavtalet innehåller också arbetstidsförkortning med en dag per år och ytterligare avsättning till flexpension (mer pengar till tjänstepensionen och möjlighet att jobba deltid i slutet av arbetslivet). Arbetstidsförkortningen införs nästa år.

Arbetstidsförkortningen är värd 0,5 procent och flexpensionen 0,4 procent. Det totala avtalsvärdet är därmed 6,4 procent – alltså lika mycket som inom industrin.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Tillåtet med nattarbete

I det nya avtalet finns också lättnader för mindre företag som saknar klubb vad gäller skyldigheten att MBL-förhandla. Den frågan var aktuell även i förra avtalsrörelsen, men avfärdades då helt av Unionen.

Det blir dessutom möjligt för företag med kollektivavtal att ha nattarbete. Det är i dag förbjudet om företaget inte ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet eller har avtalat bort lagen i ett kollektivavtal.

Artikeln uppdateras under dagen.

IT-avtalet i korthet

  • Arbetstidsförkortning med en kalenderdag per år från och med 2026.
  • Ny samverkansordning i medbestämmandefrågor på företag med mindre än 50 anställda där det saknas klubb.
  • Förenklat regelverk införs för nattarbete.
  • Den som jobbar mer än sin avtalade deltid eller sin deltidsföräldraledighet får övertidsersättning.
  • Avtalsvärdet är 6,4 procent över två år. I det ingår avsättning till flexpension med 0,2 procent under 2025 och 0,2 procent under 2026 samt avsättning till arbetstidsförkortning under perioden om 0,5 procent.
  • Det nya avtalet gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.