Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen kastades ut från Opus bilprovning

Två gånger har chefer gått in och brutit Unionens medlemsmöten på Opus bilprovning. Enligt Opus har representanter från Unionen sagt att Opus ska tas ut i strejk, vilket skapar oro. Från Unionens sida konstaterar man att arbetsgivaren visserligen har rätten på sin sida men att det är ”en ovänlig handling”.
Niklas Hallstedt Publicerad
Bilprovare under upphöjd bil.
Vid två tillfällen har Opus bilprovning avbrutit Unionens medlemsmöten då de hävdar att Unionen sagt att de ska ta ut företaget i strejk. Foto: Engvall- Textorius / TT

Att det är stor risk för konflikt med arbetsgivarorganisationen Almega är ingen hemlighet. I många frågor står fack och arbetsgivare långt ifrån varandra.

Nu höjs temperaturen ytterligare efter att Unionens representanter kastats ut från Opus bilprovning. Enligt uppgift ska Unionen efter det också ha nekats tillträde till andra Opus bilprovningsstationer.

– Vi har släppt in Unionen på våra arbetsplatser för att de ska träffa sina medlemmar på arbetstid och informera om pågående diskussioner i avtalsrörelsen. Men två gånger har det inträffat att Unionens representant sagt att de ska ta ut Opus i strejk. Då har de lokala cheferna blivit arga och brutit mötena, berättar Opus HR-manager Katarina Miglis.

– Det skapar mycket oro hos medarbetarna och medför många frågor till oss arbetsgivare om vad som är på gång, varför det här kommer via Unionen och så vidare, säger Katarina Miglis som påpekar att det inte finns något strejkvarsel i dag.

– Skulle det uppstå strejk vill vi självklart att våra medarbetare ska få information från både oss och Unionen.

Enligt henne har Opus inte gått ut med något centralt direktiv om att Unionen inte är välkomna. Däremot har de lokala cheferna informerats om att det är de som bestämmer om Unionen ska släppas in.

Hans Ekström, central ombudsman på Unionen, ansvarig för det avtal som omfattar landets bilprovningar, konstaterar att Opus agerande är ovanligt.

– Nej, det hör inte till relationen på svensk arbetsmarknad. Men rent formellt har arbetsgivaren rätt, det är deras lokaler, det finns ingen självklar rätt att vara där om man exempelvis inte kommer i egenskap av regionalt skyddsombud. Då har man laglig rätt att ha tillträde till arbetsplatsen.

Hans Ekström har inga detaljer om de ovannämnda incidenterna, men påpekar att Unionen alltid har kontakt med medlemmarna och gör arbetsplatsbesök.

– Man får väl uppfatta det som en ovänlig handling från arbetsgivaren. Jag skulle säga att det handlar om rädsla. Arbetsgivaren är naturligtvis rädd för att förhandlingarna ska gå i diket och att det ska bli konflikt.

Unionen har i dagsläget inga planer på att vidta några särskilda åtgärder på grund av Opus agerande.

– Vårt fokus just nu är att förhandla fram ett nytt avtal, säger Hans Ekström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

Strejken på SVT avblåst - avtal klart

Det blir ingen strejk på SVT. Under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller kortare arbetstid och övertidsersättning för deltidsanställda.
David Österberg Publicerad 23 april 2025, kl 14:53
Ingen strejk på SVT. PÅ bilden syns SVT:s fasad i Stockholm.
Det blir ingen strejk på Public service. Unionen och Medieföretagen kom överens om ett nytt kollektivavtal under onsdagen. Det innehåller kortare arbetstid och högre löner. Foto: Ola Rennstam.

Unionen hade varslat om strejk på SVT i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut klockan fem på fredag morgon. Men under onsdagen kom fack och arbetsgivare överens – med hjälp av medling.

– Trots stark konfliktberedskap hos våra medlemmar är det alltid bra om vi kan lösa frågor vid förhandlingsbordet. Att vi lyckades gå i mål med förhandlingarna på Public Service är ett bevis på vad vi kan åstadkomma när vi står enade. Utan det engagemang som medlemmar och förtroendevalda har visat hade vi inte kunnat nå detta resultat, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Högre lön och kortare arbetstid

Högre lön och arbetstidsförkortning har varit de viktigaste kraven för Unionens medlemmar i avtalsrörelsen och det har förbundet nu efter långa förhandlingar lyckats få till.

– Det satt hårt inne men nu har vi kommit överens och är nöjda med att ha avtal på plats, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalt värde på 6,4 procent. Det innehåller också en dags arbetstidsförkortning per år som förläggs av arbetsgivaren och övertidsersättning för deltidsanställda.

Även arbetsgivarsidan är nöjd med det nya avtalet.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv har vi också fått till förbättringar i avtalet avseende förläggning av arbetstid samt utökade möjligheter till förläggning av kvälls- och nattjänstgöring, säger Sara Ejdeskog, Medeföretagens förhandlingsledare.

Kollega har varit i kontakt med Unionenklubben på SVT. Klubben avböjer att kommentera.