Hoppa till huvudinnehåll
Avtalsrörelse

Unionen kastades ut från Opus bilprovning

Två gånger har chefer gått in och brutit Unionens medlemsmöten på Opus bilprovning. Enligt Opus har representanter från Unionen sagt att Opus ska tas ut i strejk, vilket skapar oro. Från Unionens sida konstaterar man att arbetsgivaren visserligen har rätten på sin sida men att det är ”en ovänlig handling”.
Niklas Hallstedt Publicerad
Bilprovare under upphöjd bil.
Vid två tillfällen har Opus bilprovning avbrutit Unionens medlemsmöten då de hävdar att Unionen sagt att de ska ta ut företaget i strejk. Foto: Engvall- Textorius / TT

Att det är stor risk för konflikt med arbetsgivarorganisationen Almega är ingen hemlighet. I många frågor står fack och arbetsgivare långt ifrån varandra.

Nu höjs temperaturen ytterligare efter att Unionens representanter kastats ut från Opus bilprovning. Enligt uppgift ska Unionen efter det också ha nekats tillträde till andra Opus bilprovningsstationer.

– Vi har släppt in Unionen på våra arbetsplatser för att de ska träffa sina medlemmar på arbetstid och informera om pågående diskussioner i avtalsrörelsen. Men två gånger har det inträffat att Unionens representant sagt att de ska ta ut Opus i strejk. Då har de lokala cheferna blivit arga och brutit mötena, berättar Opus HR-manager Katarina Miglis.

– Det skapar mycket oro hos medarbetarna och medför många frågor till oss arbetsgivare om vad som är på gång, varför det här kommer via Unionen och så vidare, säger Katarina Miglis som påpekar att det inte finns något strejkvarsel i dag.

– Skulle det uppstå strejk vill vi självklart att våra medarbetare ska få information från både oss och Unionen.

Enligt henne har Opus inte gått ut med något centralt direktiv om att Unionen inte är välkomna. Däremot har de lokala cheferna informerats om att det är de som bestämmer om Unionen ska släppas in.

Hans Ekström, central ombudsman på Unionen, ansvarig för det avtal som omfattar landets bilprovningar, konstaterar att Opus agerande är ovanligt.

– Nej, det hör inte till relationen på svensk arbetsmarknad. Men rent formellt har arbetsgivaren rätt, det är deras lokaler, det finns ingen självklar rätt att vara där om man exempelvis inte kommer i egenskap av regionalt skyddsombud. Då har man laglig rätt att ha tillträde till arbetsplatsen.

Hans Ekström har inga detaljer om de ovannämnda incidenterna, men påpekar att Unionen alltid har kontakt med medlemmarna och gör arbetsplatsbesök.

– Man får väl uppfatta det som en ovänlig handling från arbetsgivaren. Jag skulle säga att det handlar om rädsla. Arbetsgivaren är naturligtvis rädd för att förhandlingarna ska gå i diket och att det ska bli konflikt.

Unionen har i dagsläget inga planer på att vidta några särskilda åtgärder på grund av Opus agerande.

– Vårt fokus just nu är att förhandla fram ett nytt avtal, säger Hans Ekström.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtalsrörelse

IT-anställda får kortare arbetstid

Nu får även IT-anställda kortare arbetstid. Men löneökningen blir lägre än inom industrin. Dessutom undantas mindre företag från skyldigheten att förhandla med facket.
David Österberg Publicerad 3 april 2025, kl 10:07
Tid och Peter Hellberg
Förhandlingarna har varit tuffa. Men nu har fack och arbetsgivare enats om ett nytt kollektivavtal för IT-anställda. Colourbox/Anders Wiklund/TT

Nu är kollektivavtalet för anställda inom IT klart. Avtalet innebär 5,5 procents löneökningar på två år. Från 1 april i år höjs lönerna med 3 procent och 1 april nästa år höjs lönerna med 2,5 procent. 

Det nya kollektivavtalet innehåller också arbetstidsförkortning med en dag per år och ytterligare avsättning till flexpension (mer pengar till tjänstepensionen och möjlighet att jobba deltid i slutet av arbetslivet). Arbetstidsförkortningen införs nästa år.

Arbetstidsförkortningen är värd 0,5 procent och flexpensionen 0,4 procent. Det totala avtalsvärdet är därmed 6,4 procent – alltså lika mycket som inom industrin.

– Arbetsgivarna har länge pratat om att svårigheter att rekrytera hindrar tillväxten. Med högre löner och bättre förutsättningar för ett arbetsliv i balans gör vi branschen mer attraktiv. Det har varit hårda förhandlingar och för Unionens medlemmars skull är jag oerhört glad över att vi lyckades nå hela vägen fram, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande.

Tillåtet med nattarbete

I det nya avtalet finns också lättnader för mindre företag som saknar klubb vad gäller skyldigheten att MBL-förhandla. Den frågan var aktuell även i förra avtalsrörelsen, men avfärdades då helt av Unionen.

Det blir dessutom möjligt för företag med kollektivavtal att ha nattarbete. Det är i dag förbjudet om företaget inte ägnar sig åt samhällsviktig verksamhet eller har avtalat bort lagen i ett kollektivavtal.

”MBL funkar bäst när det finns klubb”

Martin Wästfelt är Unionens förhandlingschef. Han är nöjd med IT-avtalet och tror att det leder till reallöneökningar de kommande två åren.

– Det är vår bedömning. Och man ska komma ihåg att hela avtalsvärdet är 6,4 procent. Arbetstidsförkortning och pension är i vissa avseenden mer värdefulla än en löneökning, bland annat eftersom alla får del av dem. Att vi lyckades få till arbetstidsförkortning är ett genombrott.

För företag med färre än 50 anställda som saknar klubb införs lättnader vad gäller skyldigheten att förhandla enligt MBL.

– På vissa arbetsplatser tycker medlemmarna att relationen med arbetsgivaren är så bra att det räcker att arbetsgivaren informerar om förändringar på en arbetsplatsträff.

För Unionen innebär avtalsändringen ett tillfälle att besöka arbetsplatser utan förtroendevalda för att informera om ändringen.

– Vill man ha kvar arbetsgivarens förhandlingsskyldighet har man möjlighet att välja ett arbetsplatsombud med förhandlingsmandat eller bilda en klubb. Då gäller de vanliga reglerna. MBL funkar bäst när det finns förtroendevalda på en arbetsplats. Den bygger på att båda parterna ska känna till verksamheten och det kan aldrig en ombudsman göra på samma sätt, säger Martin Wästfelt.

Vissa frågor ska förhandlas med facket

Enligt det nya kollektivavtalet ska de anställda informeras om ändringen vad gäller MBL.

– Vi kommer att åka ut till alla arbetsplatser och berätta för tjänstemännen, på betald arbetstid, om vilka regler som gäller. Överenskommelsen är absolut en eftergift, men kan i bästa fall tydliggöra hur samverkan på en arbetsplats ska gå till och leda till fler förtroendevalda.

Vissa situationer, exempelvis verksamhetsövergångar, personalneddragningar och borttagande av personalförmåner, ska även i fortsättningen MBL-förhandlas. 

IT-avtalet i korthet

  • Arbetstidsförkortning med en kalenderdag per år från och med 2026.
  • Ny samverkansordning i medbestämmandefrågor på företag med mindre än 50 anställda där det saknas klubb.
  • Förenklat regelverk införs för nattarbete.
  • Den som jobbar mer än sin avtalade deltid eller sin deltidsföräldraledighet får övertidsersättning.
  • Avtalsvärdet är 6,4 procent över två år. I det ingår avsättning till flexpension med 0,2 procent under 2025 och 0,2 procent under 2026 samt avsättning till arbetstidsförkortning under perioden om 0,5 procent.
  • Det nya avtalet gäller 1 april 2025 till 31 mars 2027.