Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Flygstrejk: ”Vi känner ett otroligt stöd”

Under måndagsmorgonen gick Unionens medlemmar på GEC, som flyger för SAS räkning, ut i strejk. Medlemmarna som står ute på Arlanda känner ett otroligt stort stöd från både flygresenärer och övrig personal på flygplatsen.
Linnea Andersson Publicerad
Viola Zabeti
Vid flygbussarna på Arlanda står Unionens ombudsman Ove Ståhl tillsammans med en grupp strejkvakter och informerar om Unionens strejk för de kabinanställdas villkor på bolaget GEC. Viola Zabeti

Strejken gäller ett 30-tal kabinanställda på flygbolaget Flybes bemanningsbolag Global Employer Company, GEC, som flyger för SAS. Medlemmarna vill ha kollektivavtal för att få högre lön och bättre villkor. I nuläget får en kabinanställd utan tidigare erfarenhet ut 11 500 kronor i månaden efter skatt för en heltidstjänst.

– Medlemmarna kräver ingen lyx, de vill bara ha schysta villkor. De tycker att det borde vara självklart och är peppade, säger Ove Ståhl, ombudsman på Unionen Stockholm, som är inne i ett konferensrum på Arlanda för att värma fötterna innan han ska ut igen.

Alla medlemmar på GEC är involverade i strejken och går i grupper om tre ute på Arlanda, där man står utanför terminalen för att dela ut flygblad med information och prata med berörda flygresenärer.

Strejken berör ungefär 340 personer som skulle ha flugit med SAS under dagen. Trots att de inte kan flyga med den flight de hade tänkt upplever Unionen att de flesta är nyfikna och positiva till strejken.

– Än så länge har vi inte fått några negativa reaktioner alls. Det var en som var lite grymtig, men han var nog grymtig överlag. Vi känner att vi har ett väldigt stort stöd, säger Ove Ståhl och berättar att medlemmarna runt omkring honom nickar.

Under morgonen har de bland annat fått påhejningar av ett äldre par som skulle flyga till Visby, men som trots krånglet utbrast ”Stå på er. Det ordnar sig för oss.”

Att strejken redan fått stort genomslag tror Ove Ståhl beror på att kabinpersonalen på GEC vill ha något så konkret som högre lön, en fråga som folk förstår. Förutom de glada tillropen från allmänheten har de strejkande även fått stöd från andra yrkesgrupper på Arlanda.

Unionen och arbetsgivarsidan har fått ett bud som de ska ta ställning till under dagen.

Flyger för SAS

Det brittiska flygbolaget Flybe har anlitats av SAS för att flyga några regionala linjer. Flybe har därför bildat bolaget GEC som i sin tur anställder kabinpersonal. Flygplanen är målade i SAS färger och personalen bär SAS-uniformer. Bolaget har flugit för SAS sedan oktober 2015.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla