Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Gift med chefen – fick sluta

André Osinga sades upp från Kronans Apotek med hänvisning till att han är gift med chefen. Kronan motiverar uppsägningen med att de har en policy mot nära relationer, men varken André Osinga eller hans fru har fått se policyn.
Linnea Andersson Publicerad 2 december 2015, kl 14:55
Simon Paulin / SvD / TT
Kronans Apotek har avböjt att kommentera om de har en policy mot nära relationer eller inte. Simon Paulin / SvD / TT

I måndags arbetade André Osinga sin sista dag på Kronans Apotek i Likenäs i Värmland. Här har han jobbat sedan juni i år då han sökte tjänsten via en annons och rekryterades av chefen på apoteket, som även är André Osingas fru. Han sade upp sig från sitt förra jobb där han tjänade betydligt mer för att han ville arbeta tillsamman med sin hustru.

En vecka efter att han började jobba hörde Apotek Kronans HR-avdelning av sig och sade att det inte var okej att anställa sin respektive och hänvisade till företagets policy mot nära relationer. Andrés fru hade letat på arbetsgivarens hemsida efter särskilda regler för att arbeta tillsammans med släktingar, innan hon anställde sin man och frågade därför efter policyn. Till svar fick hon enligt André höra att det inte fanns någon skriftlig policy men att det inte brukar gå till så.

Eftersom André Osinga är provanställd behöver Kronans Apotek inte motivera varför de säger upp honom. Han har inte fått någon information från HR-avdelningen eller ledningen, utan all information har kommit via hans fru.

Provanställningen var på 100 procent men inför nästa år har arbetsgivaren, enligt André Osinga, gjort om tjänsten till 25 procent. Om André hade fått fortsätta hade hans provanställning övergått till en tillsvidaretjänst på heltid och André tror därför att han sägs upp för att Kronan vill dra ned på arbetstiden i butiken.

Magnus Hildebrand, regionchef på Unionen Värmland, vet inget om det enskilda fallet eftersom Unionen inte har fått in något ärende eller haft kontakt med Unionenklubben på Kronans Apotek. Han säger att arbetsgivare har rätt att sätta upp en rekryteringspolicy men att den som anställer bör veta om att en sådan finns.

- Problemet är om den finns eller inte. finns det en policy är det grönt, finns den inte gör de fel, säger Magnus Hildebrand.

André Osingas sista dag på apoteket är känslosam, särskilt när stamkunder har kommit in och tackat av honom.

- Jag är gråtfärdig, det känns inte roligt. Jag skulle vilja vara kvar här, säger André Osinga.

 

Kollega har varit i kontakt med Kronans Apotek som har avböjt att kommentera uppsägningen eller om de har en policy eller inte.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 6 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Lag ska ge trygga konsulter – kan få motsatt effekt

Den som har varit uthyrd i två år ska få anställning hos kunden – eller två månadslöner. Men risken är att kundföretagen avslutar uppdragen innan två år har gått.
David Österberg Publicerad 1 oktober 2024, kl 13:08
Bemanningsanställda får starkare skydd: Efter 24 månader hos samma kund ska anställning eller kompensation ges. Kritiker varnar för att företag kan avsluta uppdrag tidigare.
Nya regler för bemanningsanställda. Efter två år hos samma kund ska anställning eller två månadslöner erbjudas. Men många företag avslutar uppdrag innan tidsgränsen. Foto: Colourbox.

Att vara bemanningsanställd kan vara osäkrare än att ha en vanlig anställning. Den 1 oktober 2022 ändrades därför reglerna i uthyrningslagen. Enligt de nya reglerna ska den som har varit uthyrd till ett företag i mer än 24 månader erbjudas anställning hos kunden. Om kunden inte vill anställa ska konsulten få två månadslöner som kompensation.

Ändringarna var en del i det las-paket som flera fackförbund och arbetsgivare kom överens om 2020. Tanken var att reglerna skulle skydda bemanningsanställda. 

Nu har det gått 24 månader sedan lagen ändrades. Det innebär att de nya reglerna nu träder i kraft. Men det är fortsatt oklart exakt vilka följder de kommer att få. Kritiker anser att det finns stor risk för att kundföretagen kommer att säga upp avtal efter 23 månader för att slippa anställa eller tvingas betala de två månadslönerna.

Förlorade sitt uppdrag efter 14 år

I en artikel i Dagens Arbete berättar Mikael Wretling att han nu förlorat sitt uppdrag på ABB Robotics, efter 14 år som bemanningsanställd.

– Jag trivs bra med själva jobbet, transport och logistik. Jag hade hoppats att få en anställning, säger han.

Och han är inte ensam om att få gå, enligt Susanne Forsbacka, ordförande i IF Metall-klubben på företaget.

– Jag vet inte exakt antal, men de inhyrda avslutas vartefter, säger hon till tidningen.

"Tryggt att arbeta som konsult"

Det finns också kritiker som anser att lagen är onödigt sträng – och ställer till med problem för konsulter som inte alls behöver extra skydd. En av dem är entreprenören Dan Olofsson. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att det är fel att företagen tvingas anställa IT- och ingenjörskonsulter. Ett anställningsbeslut är inget man fattar lättvindigt om det ska bli bra för företag och anställda, anser han. Dessutom är anställningstryggheten minst lika bra i ett konsultbolag som i ett kundföretag, enligt Dan Olofsson.

”Det som nu händer är att kunderna upplever det här med Uthyrningslagen som bekymmersamt och avslutar många uppdrag före 24-månadersgränsen, det vill säga våra anställda som är medlemmar i facket blir av med sina uppdrag”, skriver han.

Kan välja att betala två månadslöner

Martin Wästfelt är Unionens förhandlingschef och en av dem som var med och ändrade reglerna. Tillsammans med Malin Wulkan, chefsjurist på förbundet, svarar han på kritiken i Svenska Dagbladet. De håller inte med om att lagen är problematisk:

”Efter två år kan kundföretaget erbjuda arbetstagaren en tillsvidare­anställning eller välja att betala en ersättning motsvarande två månadslöner till arbetstagaren. Om arbetstagaren inte tar anställnings­erbjudandet fortsätter anställningen hos bemannings­företaget och uthyrningen kan fortsätta. Uthyrningen kan även fortsätta om kundföretaget väljer att betala ersättningen. Det är alltså inte fråga om ett förbud att fortsatt anlita bemanningsföretaget eller om ett yrkesförbud av något slag.”

De skriver också att de nya reglerna ska följas upp och utvärderas.

 

Efterlysning

Påverkas du av de nya reglerna kring bemanning? Hör av dig till vår reporter David Österberg på [email protected] eller 072-599 21 49.