Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Global marknad kräver globala fack

Matthias Bolton är ansvarig för multinationella detaljhandelskedjor på det globala facket Uni Global, och den som initierat en ny facklig allians för H&M-anställda.
Gabriella Westberg Publicerad
H&M-skylt i galleria.
Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Varför behövs en global facklig allians för H&M-anställda?
- Därför att multinationella företag som H&M, som växer så snabbt och etablerar sig över hela världen, förr eller senare börjar tappa kontrollen över företagets kärnvärden och hur man vill att företaget ska agera gentemot leverantörer och anställda. Det händer varje gång. Där har en facklig allians en roll att spela.

- När vi i Uni samlar fackförbund från hela världen och pratar om utmaningarna i deras länder, kan vi fungera som en kanal för företag som H&M; genom alliansen kan de på global nivå få insyn i vad som händer på nationell nivå. Vi kan ge företaget information som inte kommer fram annars. Vi ser den här alliansen som ett sätt att förbättra villkoren för de anställda över hela världen men också för att skapa mervärde för företaget.

De verkade lite nervösa

Har ni fått någon respons från H&M?
- Vi har informerat H&M löpande i tre års tid om vår avsikt att samla förbunden och vi har talat om för dem hur våra allianser på andra multinationella företag fungerar. Som Metrogroup, världens sjätte största detaljhandelskedja, som har använt sig av den fackliga alliansen precis på det sätt vi har avsett – för att ta reda på var problem uppstår och följa upp problemen tillsammans med oss.  

- I går bildades alliansen för H&M-anställda och i dag kommer H&M hit för att träffa oss. De var tveksamma först och verkade lite nervösa.

Nervösa över vad?
- Min erfarenhet är att företag ofta oroar sig för att tappa kontrollen över sin berättelse. H&M har skapat en fantastisk image av att vara ett ansvarstagande och hållbart företag med svenska värderingar. När då de anställda får möjlighet att självständigt ge sin berättelse om företaget tror jag att man blir rädd att tappa kontrollen över vilken bild som ges.

- Som jag ser det kan H&M antingen tänka att det här är en bra grej eftersom de vill vara säkra på att det som sägs om dem också stämmer och att de gärna vill jobba tillsammans med den globala alliansen för att se till att det blir så.

- Eller så kan de tänka att de vet att bilden av företaget inte riktigt stämmer, att de inte lever upp till sina ideal i många länder, men att de vill jobba på det på sitt eget sätt utan att de anställda och deras fackförbund blandar sig i.

Branschen är helt och hållet global i dag

Kräver globaliseringen att fackligt arbete också sker på global nivå?
- Ja, ingen tvekan om den saken. Jag växte upp i New York City. När jag gick omkring som tonåring på 80- och 90-talen blev man förvånad om man såg en global kedja. Man kunde stöta på intressanta små butiker som ägdes av någon som bodde på andra sidan jorden, men inga globala företag. Även de stora varuhusen som Macy’s och Bloomingdale’s var lokala östkustföretag. Så är det inte längre. I dag finns globala kedjor i varje kvarter, Uniclothes från Japan, Topshop från Storbritannien, Mango från Spanien.

- Den här branschen är helt och hållet global i dag. Och då är det enda sättet att förbättra de anställdas förhållanden att jobba fackligt globalt. Det är nytt för oss också. Global Union Federation jobbade inte på det här sättet för 10-15 år sedan. Det är en helt ny typ av fackligt arbete vi gör.

Räcker det med en allians, eller behövs också globala ramavtal för att kunna påverka?
- Ramavtal behövs för att försäkra långsiktighet. Både arbetsgivare och arbetstagare kan byta jobb, och det kan fackliga ombudsmän också. Ett skriftligt dokument kan värna goda anställningsförhållanden oavsett vem som finns på plats. Då behöver man inte börja om från noll om det uppstår dispyter, det finns riktlinjer att följa.

Varför skulle inte H&M vara bättre än Inditex?

UNI har ett globalt ramavtal med H&M sedan 2004. Är det dags att förhandla fram ett nytt?
- Ja, och den globala fackliga alliansen vi har bildat nu kan ge kraft i de förhandlingarna. När H&M kommer hit och träffar representanter från alla de här förbunden tillsammans kommer det att kännas mycket mer meningsfullt för dem att gå in i förhandlingar. Och H&M menar ju att de är störst, varför skulle inte de vara bättre än Metrogroup, Carfour eller Inditex, som vi redan har bra avtal med?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.