Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Global allians för fackliga rättigheter på H&M

Företrädare från 16 länder och 18 fackförbund träffas i Stockholm i dag för att skapa en global facklig allians för anställda inom klädkedjan H&M.
- Globalt fackligt arbete är något vi kommer att se mer av, säger Unionens internationella chef Magnus Kjellsson.
Gabriella Westberg Publicerad
Bertil Ericson/TT
Bertil Ericson/TT

UNI global union är det globala facket som i dag tillsammans med Unionen, Handelsanställdas förbund och 16 andra förbund från lika många länder ingår en allians för H&M-anställda över hela världen och för att främja fackliga och mänskliga rättigheter globalt.

- Svenska företag med verksamhet i olika delar av världen måste ta sitt sociala ansvar och stå upp för den svenska modellen överallt, inte bara på hemmaplan. När företag blir multinationella måste det fackliga arbetet hänga med.

Det konstaterar Unionens internationella chef Magnus Kjellsson, som tror att den nya alliansen för H&M-anställda kan bli ett gott exempel för andra att ta efter.

För ett par veckor sedan rapporterade Kollega.se om det nya ramavtal H&M tecknat med det globala industrifacket IndustriAll och IF Metall, som innebär att det svenska företaget tar ett större ansvar för villkoren i hela leverantörskedjan, ett avtal som omfattar 1,6 miljoner arbetare.

Genom den nya globala allians som ingås i Stockholm i dag, stärks de fackliga rättigheterna för drygt 132 000 anställda på över 3 500 H&M-butiker och kontor i 55 länder.

- H&M är ett företag som uttryckt höga ambitioner när det gäller att som företag uppträda socialt ansvarsfullt. Det känns väldigt roligt och inspirerande att starta detta arbete tillsammans med fackförbund från hela världen, säger Peter Hellberg, Unionens första vice ordförande.

I Massachusetts, USA, strejkar för närvarande anställda på den svenska möbeljätten Ikea, för rätten att organisera sig fackligt. I går gick Unionens förbundsstyrelse ut på Twitter med sitt stöd för de Ikea-anställda på varuhuset i Stoughton, Massachusetts (se nedan). Samtidigt befinner sig företrädare för det handelsförbund de strejkande vill ansluta sig till i Stockholm, för att ingå allians för H&M-anställda.

- Just H&M och Ikea har legat mycket i fokus för vårt internationella arbete. Det finns ofta en problembild utomlands, även på svenskägda företag. Inte minst i USA. Ibland finns inte ens en möjlighet att organisera sig fackligt. Vi har mycket kvar att göra där, säger Magnus Kjellsson. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.