Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Lika lön – om 118 år

Allt fler kvinnor tar plats på universitet och arbetsmarknad världen över. Men det syns inte i lönekuverten. Trots att det i många länder är fler kvinnor än män som utbildar sig tar det i nuvarande takt 118 år innan en kvinna tjänar som en man. Det visar en rapport från World Economic Forum.
Linnea Andersson Publicerad
Fredrik Sandberg / TT
Hur mycket är en kvinnans utbildning och arbete värt jämfört med en mans? I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för nio år sedan. Fredrik Sandberg / TT

Sedan 2006 har en kvarts miljard kvinnor tagit steget ut på den globala arbetsmarknaden, men lönegapet är fortsatt stort. I dag tjänar kvinnor lika mycket som män gjorde för ett årtionde sedan, medan männens löner näst intill fördubblats under samma period. Det visar Global Economic Forums (WEF) årliga Global Gender Gap-rapport, som släpptes under onsdagen.

På nio år har det ekonomiska gapet mellan könen minskat med tre procent. I den takten kommer det att dröja 118 år, eller till år 2133, innan klyftan är helt överlappad.

Samtidigt har utbildningsskillnaden mellan kvinnor och män ökat med 22 procent. I 97 länder som ingår i rapporten är visserligen fler kvinnor än män inskrivna på universiteten, men det är bara 68 länder där kvinnor dominerar den yrkesutbildade arbetskraften och endast fyra länder där kvinnor utgör en majoritet av landets ledare.

Norden, förutom Danmark, toppar WEF:s jämställdhetsindex. Irland är det icke-nordiska land med bäst placering, på en femteplats.

De enda utomeuropeiska länderna på topp 10 är Rwanda (6), Filippinerna (7) och Nya Zeeland (10). USA tappar åtta placeringar och hamnar på 28:e plats.

Jämställdhet tio-i-topp:
1. Island
2. Norge
3. Finland
4. Sverige
5. Irland
6. Rwanda
7. Filippinerna
8. Schweiz
9. Slovenien
10. Nya Zeeland

Läs hela rapporten här.

Global Gender Gap Report

World Economic Forum är en stiftelse som förmodligen är mest känd för sin årliga konferens i Davos, Schweiz, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.

Global Gender Gap Report har genomförts årligen sedan 2006.

145 länder ingick i årets index som baseras på indikatorer som lön, utbildningsmöjligheter och representation i beslutsfattande.

Wikipedia & World Economic Forum

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.