Sedan 2010 har sjukfrånvaron ökat med nästan 70 procent samtidigt som utgifterna för sjukförsäkringen ökat med 11 miljarder mellan år 2010 och år 2014. En allvarlig utveckling som speglar ett allt stressigare arbetsliv.
För att få bukt med de dåliga siffrorna kommer regeringen nu med ett åtgärdsprogram. I detta har man sju mål, bland annat ökad jämställdhet i form av en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, att bättre ta tillvara på människors arbetsförmåga genom att göra bedömningar i rätt tid, att öka Försäkringskassans medel och använda fler försäkringsmedicinska utredningar samt anpassa primärvården för personer med psykisk ohälsa genom att ge vården ökade resurser.
Regeringen har även satt upp målet att nå ett sjukpenningtal som är nio dagar 2020, ett tal som i dag ligger på 10,1. Det innebär en tredjedel lägre än prognosen och 80 000 färre sjukskrivna.
Ansvaret för åtgärdsprogrammet fördelas mellan regeringen, berörda myndigheter, arbetsgivarens parter och sjukvården.
För tjänstemännen är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till att vara sjukskriven. TCO som arbetat mycket kring frågor om arbetsskadeförsäkringen välkomnar regeringens initiativ men hade hoppats att man skulle ta en närmare titt på utformningen.
– Regeringen borde titta närmare på arbetsskadeförsäkringen. Det är mycket svårt att få sin sjukdom prövad på grund av hur dagens regelverk är utformat. Det är skillnad på att gå in i väggen eller drabbas av en höstförkylning. Om man blir sjuk av sitt arbete bör det rimligen också kunna bedömas som en arbetsskada, säger Eva Nordmark i en kommentar.