Hoppa till huvudinnehåll
Söka jobb

Så söker du jobb på Facebook

Rekryterare älskar Linkedin. Det sociala mediet för professionella relationer är en enda jättestor CV-databas, komplett med nätverk, referenser och allt. Men de som söker jobb verkar inte vara lika förtjusta i just det forumet – utan föredrar Facebook.
Gabriella Westberg Publicerad
Jeff Chiu/AP
Facebooks kommunikationsansvariga Malorie Lucich, th, demonstrerar tjänsten Facebook Graph Search, som än så länge bara finns på den engelskspråkiga versionen, på det sociala mediets huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien. Jeff Chiu/AP

Enligt en amerikansk studie som publicerades nyligen föredrar 67 procent Facebook när de söker jobb via sociala medier. Lika många, fyra av tio, söker jobb på Twitter som på LinkedIn.

Bland rekryterarna är det spegelvänt – 94 procent använder LinkedIn, 66 procent Facebook och 52 procent Twitter. Drygt sju av tio rekryterare anger i undersökningen att de använder ”någon form av sociala medier” i sin jakt på de mest kompetenta kandidaterna.

Linkedin är utformat för att visa upp en professionell profil, vilket naturligtvis passar rekryterare, medan Facebook med 1,39 miljarder användare – fyra gånger så stort som LinkedIn - är där man är till vardags. Stökigare för rekryterare, med alla privata konversationer och bilder på långkok och kattungar men smidigt för jobbsökaren när det dyker upp en intressant platsannons i det egna flödet.

Så hur gör du dig attraktiv för rekryterare på Facebook? Dan Finnigan, VD för amerikanska rekryteringsbolaget Jobvite, som är specialiserat på rekrytering via sociala medier, ger till tidningen Forbes sina fyra bästa tips:

  1. Lägg in en kort resumé av dina jobberfarenheter i din Facebook-profil under ”Om”. Fyll i ”Jobb och utbildning” i panelen till vänster – och kom ihåg att markera din ”CV” som offentlig – så att eventuella rekryterare kan hitta till dig. Lista din nuvarande och tidigare arbetsgivare, vilka arbetsuppgifter du har och har haft och hur länge varje anställning varade. Kopiera din LinkedIn-profil till Facebook! Men håll det lite kortare, och lite informellare. Facebook är ändå inte i första hand ett forum för professionella relationer.
     
  2. Kategorisera dina vänner i privata och professionella vänner. Klicka på ”Vänner” så listas alla dina Facebook-kontakter. Till höger om var och en finns en ruta med rullgardin, där du väljer ”Lägg till på ännu en lista”. Då kan du skapa en ny vänkategori som kan heta ”Professionella kontakter”. Sedan går du igenom listan och markerar dina jobbkontakter som sådana.


    När du sedan uppdaterar din status nästa gång så väljer du med pilen i rutan ”Vänner” vilken vänkategori du vill ska se uppdateringen. På så sätt kan du styra vilka inlägg dina jobbkontakter kan se – och vilka de inte kan se.
     
  3. Var aktiv! Gör inlägg, gilla och kommentera andras. Var inte en ”fluktare” som bara tittar utan att lämna några spår. Berätta om vad du jobbar med just nu, om ett projekt du är nöjd med, berätta om företagets framgångar. Men våga vara lite lagom privat också i de inlägg du låter dina jobbkontakter se, rekryterare vill gärna kunna skapa sig en bild av dig som person. Och ingen vill ha en PR-maskin till vän, även om det är en professionell kontakt.
     
  4. Nätverka! Sök upp och bjud in de människor du skulle vilja ha kontakt med. Råkar du ha en engelsk version av Facebook kan du ha tjänsten ”Facebook Graph Search”, vilken låter dig söka på till exempel ”folk som jobbar på”…det företag du skulle vilja bli rekryterad till. (Tjänsten släpptes som betaversion 2013 och var inledningsvis ett samarbete med Microsofts sökmotor Bing.) Det är ännu oklart om eller när tjänsten kommer att göras tillgänglig för andra än den engelska versionen.


    Till dess, skicka vänförfrågan till människor du möter på seminarier, mingel och möten och rekryterare som är specialiserade på din bransch. Förklara vem du är och att du skulle vilja lägga till personen i ditt professionella nätverk på Facebook. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Söka jobb

Så hittar du de dolda jobben

Sex av tio arbetssökande tjänstemän hittar sitt nya jobb på den dolda arbetsmarknaden – alltså tjänster som inte annonseras. Här är knepen för att lyckas.
Publicerad 3 oktober 2024, kl 06:03
Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. Besök branschmässor, seminarier och använd LinkedIn aktivt för att bygga relationer och hitta ditt nästa jobb. Foto: Colourbox/Stina Stjernkvist/TT.

Artikeln i korthet

  • Cirka 60 procent av alla tjänstemän hittar jobb via den dolda arbetsmarknaden. Att nätverka är avgörande för att upptäcka dessa möjligheter. 
     
  • Bygg ditt kontaktnät genom att prata med grannar, delta i branschevenemang och vara aktiv på LinkedIn.
     
  • Kontakta företag för korta möten och lär dig mer om deras verksamhet för att skapa värdefulla kontakter.

Sammanfattningen är gjord med stöd av AI-verktyg och är granskad av Kollegas webbredaktör.  Läs Kollegas AI-policy här.

Majoriteten av alla tillsatta tjänster handlar om så kallade dolda jobb. Det är tjänster som av en eller annan anledning aldrig utannonserats. Orsakerna kan vara flera, berättar Jonas Mauritzson, specialist på jobbsökning på omställningsorganisationen TRR.

– Det kan handla om allt från internt tillsatta vakanser till att arbetsgivaren tycker att en rekryteringsprocess tar för lång tid och är för kostsam.

– Det kan också vara så att man är på väg att införa en ny roll på företaget men inte riktigt landat i hur tjänsten ska se ut, eller helt enkelt att en medarbetare sett ett behov och rekommenderat någon i sitt nätverk för arbetsgivaren.

Prata med grannen om att du letar jobb

Jonas Mauritzson, TRR, porträttbild.
Jonas Mauritzson, TRR. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Jonas Mauritzson berättar att omkring 60 procent av TRR:s arbetssökande hittar nya jobb via den dolda arbetsmarknaden. Han menar att statistiken talar sitt tydliga språk och betonar därför vikten av nätverkande då man är arbetssökande.

Att hålla sig framme och utveckla sitt kontaktnät är därför nyckeln till att finna de dolda jobben. Och det behöver inte nödvändigtvis vara en förstahandskontakt som leder en dit utan kan även vara en andra- eller tredjehandskontakt. 

– Säg att du berättar för din granne att du letar efter ett nytt jobb, grannen i sin tur känner någon som arbetar exakt med det du vill göra. Hen sammankopplar er, vilket leder till ett möte och kanske även en anställning.

Andra exempel på hur man hittar dolda jobb kan vara att man besöker branschintressanta mässor och seminarier. Förutom att vidga sitt kontaktnät är det ett naturligt sätt att lära känna representanter från olika företag, och man får även tillfälle att ställa frågor, presentera sig själv och kanske även boka möten.

Kontakta folk på Linkedin

Jonas Mauritzson nämner också Linkedin som ett självklart forum att synas på när man är arbetssökande.

– Men var inte en passiv åskådare. Var aktiv. Ta kontakt med dem som jobbar där du skulle vilja jobba. Kommentera andras inlägg och lägg själv ut. 

Sist men inte minst vill Jonas Mauritzson slå ett slag för det som han kallar en ”informationsintervju”. 

– Det går ut på att du först via mejl kontaktar den arbetsplats du skulle vilja arbeta på och ber om några minuters telefonmöte. Tänkt på att kontakta en chef och inte HR-avdelningen eftersom de oftast fokuserar på andra slags frågor. Berätta att du är intresserad av företaget och skulle vilja lära dig lite mer om hur de arbetar.

Var påläst och ställ frågor

Jonas Mauritzson betonar vikten av att vara påläst och väl förberedd med frågor.

– Tänk på att samtalets primära syfte är att få information som du senare kan ha nytta av när du söker jobb hos företaget, även om du såklart ska vara beredd att berätta att du söker jobb om frågan dyker upp.

Han inser att en del chefer inte kommer att ha tid att ta samtal eller träffas, men påpekar att det alltid är värt ett försök och att de flesta faktiskt blir smickrade av att få berätta om sitt arbete.

Hittade jobb genom inlägg på Linkedin

Katia Nevalainen, porträttbild.
Katja Nevalainen.

En som har lyckats att hitta jobb via den dolda arbetsmarknaden är Katja Nevalainen, 51. Hon arbetar i dag som cirkularitetsexpert och har stor erfarenhet av att söka dolda jobb.

– Första gången jag hörde talas om den dolda arbetsmarknaden var redan för över tio år sedan. Då pratades det om att upp mot 80 procent av alla lediga tjänster tillsattes via kontakter.

När hon själv blev arbetslös från ett bostadsutvecklingsföretag började hon söka på jobbannonser.

– Jag blev kallad till ett tjugotal intervjuer. Men föll alltid på målsnöret, antingen var jag för senior, hade för höga löneanspråk eller saknade någon specifik kompetens. Det är ju inte helt lätt i Sverige att hitta nytt jobb efter att man fyllt 50.

Förvånad över responsen

Katja Nevalainen började fundera över hur hon skulle hitta jobben som inte utannonseras.

– Inspirerad av en Linkedin-kontakt lade jag upp ett inlägg där jag berättade om min situation, vem jag var, vad jag kunde och vilka slags jobb jag var intresserad av. Då var jag ganska bred i mina önskemål.

Hon blev förvånad över vilken respons hon fick. Vissa Linkedin-kontakter vidarebefordrade jobbannonser de hade sett andra föreslog förutsättningslösa möten.

Ett av dessa möten handlade om ett företag som skulle införa en ny roll som de trodde skulle passa hennes kompetens. Intervjun gick bra och Katja Nevalainen började på bolaget. Men hon hann bara arbeta i sex månader innan hon blev uppsagd och arbetslös på nytt.

– Först tänkte jag, inte nu igen, men i slutändan var det bra det som skedde.

För med nya rollen kom många utmaningar.

– Rollen jag axlade visade sig vara väldigt otydlig. Jag tror inte de själva visste vad som skulle höra till mina arbetsuppgifter när de anställde mig.

Katja Nevalainen pekar på att just den utmaningen kan vara ganska karakteristisk när nya yrkesroller skapas på ett företag.

– Ibland är en ny roll inte specificerad. Den kan vara otydlig och uppfattas på ett sätt av den som fått rollen och på ett annat sätt av arbetsgivaren. Därför är det viktigt att få en ordentlig arbetsbeskrivning innan man tackar ja till en nyinstiftad roll.

Tydlig med vilka roller hon sökte

Efter uppsägningen lade Katja Nevalainen ut ett nytt inlägg på Linkedin. Den här gången specificerade hon tydligare vilka typer av roller hon sökte. Det var en bra strategi.

Även denna gång var det många som hörde av sig med tips på jobb och förutsättningslösa möten. Ett av svaren fick hon från en branschkollega vars nuvarande arbetsplats pratade om att rekrytera för en ny roll.

– Skillnaden här var att arbetsgivaren tydligare visste vilka områden och arbetsuppgifter som skulle ingå i rollen, och rollen har formats lite allt eftersom. Det är här jag arbetar i dag och jag trivs väldigt bra.

Text: Katarina Markiewicz

Andel dolda job

  • Det finns olika uppskattningar av hur stor andel av jobben som är dolda och de skiljer sig över tid.
  • Den andel som Arbetsförmedlingen numera oftast använder är cirka 70 procent och gäller arbetsmarknaden som helhet. Enligt TRR är siffran 60 procent om man enbart ser till tjänstemän.