Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Bonus byts mot ny pappamånad

Regeringen ersätter moroten i föräldraförsäkringen med en piska. I stället för jämställdhetsbonus vill man införa en tredje pappamånad 2016. Förslaget kommer att finnas i regeringens första budget som offentliggörs på torsdag.
Johanna Rovira Publicerad
Hasse Holmberg
Vikta månader i föräldraförsäkringen är ett effektivt sätt att åstadkomma ett mer jämställt uttag av föräldradagarna, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Hasse Holmberg

Året efter att den tredje pappamånaden införs kommer den nuvarande jämställdhetbonusen att försvinna. Unionen har varit positiv till jämställdhetsbonusen och sett den som ett incitament för föräldrar att dela mer jämlikt på föräldraledigheten.

- Vi hade gärna sett att man fortsatt med morötter i stället för att ta till piskan, men utifrån ett jämställdhetsperspektiv kommer en tredje pappamånad med all sannolikhet innebära ett jämnare uttag och därmed minska risken för diskriminering av kvinnor, säger Peter Tai Christensen, utredare inom området likabehandling på Unionen.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll menar att bytet av bonus mot pappamånad är styrt utifrån det man vet faktiskt fungerar.

- Vi har utvärderat jämställdhetbonusen och konstaterat att den inte leder till de effekter man önskat, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

- Vikta månader i föräldraförsäkringen vet vi däremot av erfarenhet är ett effektivt sätt att åstadkomma ett mer jämställt uttag av föräldradagarna.  Vi är en regering som på alla områden kommer att prioritera jämställdhetsfrågor och det är roligt att få leverera en sådan här reform som något av det första man gör.

Enligt Annika Strandhäll är konsvekvensen av föräldraförsäkringen avgörande för jämlikheten i familjerna. Det är när man bildar familj löneskillnader uppstår och föräldrar börjar dela mindre rättvist på hemarbetet. Kvinnor vabbar mer vilket bidrar till den statistiska diskrimineringen, alltså diskriminering som beror på att arbetsgivare betraktar män och kvinnor som olika stora riskfaktorer när de rekryterar eller befordrar. Den statistiska diskrimineringen är ett stort problem, anser Unionens utredare Peter Tai Christensen.

- Vi ser hur inkomstskillnaden mellan kvinnor och män ökar ännu mer i åldersspannet 25-40 år. All forskning visar att den statistiska diskrimineringen minskar när uttaget blir jämlikare. Ett barnvänligt arbetsliv kräver en organisation som rymmer att anställda kan vara föräldralediga oavsett kön, säger Peter Tai Christensen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.