Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Framtidens arbetstid

Vi är på god väg in i en andra maskinålder och den kommer att gå betydligt snabbare än den förra. En väg att klara omställningen är att korta arbetstiden, anser bland andra Roland Paulsen och hans forskarkollegor vid Företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet.
Johanna Rovira, Anita Täpp Publicerad
Colourbox
Många jobb håller på att ersättas av datorer. Det är en utveckling vi kommer att se mer av. Kommer det att resultera i kortare arbetsdagar för oss, när maskinerna gör mer av vårt jobb? Colourbox

Jobb som traditionellt sett haft ett ganska avancerat innehåll håller som bäst på att ersättas av ny programvara. Ett exempel är redovisningsjobben som i dag, med till exempel förenklade e-deklarationer, inte behövs i samma utsträckning som för några decennier sedan. Fler jobb i farozonen att tas över av mjukvara hittar du här.

- Rationaliseringarna öppnar för två olika alternativ. Antingen upplever vi framstegen som hot och täcker upp för de jobb som försvinner genom att skapa nya arbeten, framför allt inom servicenäringen. Eller så trappar vi ner i arbetstid och delar på de jobb som finns, säger Roland Paulsen.

Hans dystopiska framtidsbild går ut på att vi håller fast vid dagens åttatimmarsnorm och vägrar ta ut rationaliseringsvinsterna i form av kortare arbetstid. I hans mer utopiska vision kan en ny värld öppna sig där grundångesten för arbetslöshet skulle kunna mildras. Det råder ju varken brist på varor eller tjänster, däremot på tid, påpekar han.

- Tack vare effektiviseringarna har arbetet aldrig varit så lite kunskapsintensivt som det är i dag. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att dela arbetstiden, menar Roland Paulsen.

Även framtidsforskaren Magnus Lindkvist tror på kortare arbetstid.

- När vår förmåga att fokusera på våra på våra arbetsuppgifter prioriteras kommer vi också få mer saker gjorda vilket öppnar för en ny förkortning av arbetstiden. Jag tror att vi kommer att gå ner till fem eller sex timmars arbetsdag under de två närmaste decennierna, säger han.

- I dag sitter många fast i en slags charad där vi måste ha möten för att vi ska känna att vi gör något på kontoret. Men jag upplever att många nu försöker hitta sätt att mäta det man som tjänsteman gör och när man väl har gjort det så kommer man också kunna sålla bort vissa saker. Fler kommer att ställa krav för att få veta exakt vad de ska göra liksom hur det mäts.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.