Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

De fick kollektivavtal 2013 – vad ledde det till?

Varje år tecknas det hundratals kollektivavtal i Sverige. Hur blir det sedan? Vi frågade några av de som fick ett avtal på sin arbetsplats under 2013 - vad ledde det till?
Publicerad

Jan Mario Vangen, klubbordförande på telemarketingbolaget Makalös i Karlstad som fick avtal för ett och ett halvt år sedan. Läs mer om Makalös avtal här.
Vilka var fördelarna med det nya avtalet?

- Att vi tillsammans kan göra skillnad när det handlar om arbetsmiljö och löner. Det är bra för jämställdheten på företaget. När det kommer till kvinnors och mäns löner har vi fått mer att säga till om.

- Tryggheten för medlemmarna är viktig. De vet att de alltid kan vända sig till oss i styrelsen om något hänt, och de vet att företaget inte kan göra precis som det vill.

Kan du också nämna några nackdelar, som avtalet fört med sig?

- Det skulle väl vara att företagets inställning till kollektivavtalet inte är så bra. Om det är något som är dåligt skyller de det ofta på facket och avtalet. De säger det inte rakt ut, men de kan säga att ”vi fick inte den här kunden, de valde ett företag som inte har kollektivavtal”.


Lars Pettersson, arbetar på Värnhems trafikskola i Malmö, som haft kollektivavtal sedan december 2013, som Kollega har rapporterat om tidigare. 
Vilka var fördelarna med det nya avtalet?

- Att företaget gick med på att teckna kollektivavtal och att vi nu har rätt till tjänstepension.

- Vi har haft en löneutveckling som har varit väldigt ojämn och har sett fram emot att få en årlig löneförhöjning. Avtalet gör att vi har något som backar upp oss och något att luta oss mot.

Kan du också nämna några nackdelar, som avtalet fört med sig?

- Det känns fortfarande som att företaget är väldigt negativt till kollektivavtal och försöker krypa runt det.

- Vi har inte fått någon löneförhöjning i år eftersom de påstår att de inte har känt till att vi har rätt till det.


Richard Johnson, arbetsplatsombud på callcenterföretaget Provoice i Göteborg, som fick kollektivavtal förra hösten. Vilka var fördelarna med det nya avtalet?

– Det är att vi har en garantilön, förut hade vi bara timlön så det är en förbättring.
– Det är mer ordning och reda på grejerna än tidigare och jag upplever inget knorr från arbetsgivaren kring avtalet utan det funkar bra.

Kan du också nämna några nackdelar, som avtalet fört med sig?

– Nackdelen är som sagt att vi har garantilön och inte månadslön. Det innebär att det krävs att man är där varje timma annars får man inte sin garantilön, men det är så avtalet är skrivet. Vi har en väldigt hög personalomsättning, det är ju mycket ungdomar som jobba här.

Tidigare artiklar om Provoice:
Vi vill uppfattas som mer seriösa
Öppnar säljaravtal

 

Kollega
brev@kollega.se

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.