Hoppa till huvudinnehåll
Diskriminering

Diskriminering – ingen slump

Anmälningarna om diskriminering ökar, men diskriminering handlar inte enbart om enstaka händelser eller om individuella problem. Det finns ofta systematik i diskrimineringen, visar en ny rapport från DO.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
"Det finns en systematik både i händelsemönstren och i vilka som riskerar att diskrimineras", säger DO, Agneta Broberg. Colourbox

Allt fler använder sig av möjligheten att anmäla diskriminering till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Under första halvåret 2014 inkom cirka 1 000 anmälningar, en ökning med nästan 25 procent jämfört med samma period förra året.

Men det är ofta svårt att hitta ansvariga och driva fallen i domstol. Det menar Agneta Broberg, DO, i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag. Enligt henne motverkar man snarare diskriminering, exempelvis lönediskriminering, genom förebyggande arbete.

- Människor som anmäler diskriminering uppger ofta att de har blivit illa behandlade vid flera tillfällen under en längre tid. Det finns en systematik både i händelsemönstren och i vilka som riskerar att diskrimineras, säger Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten upplever många anmälare inte diskrimineringen som någon tillfällig händelse utan snarare att det hänger samman med en organisationskultur, stereotypa föreställningar, jargong, hur arbetet fördelas och hur möten går till. Att diskrimineringen uppstår i ett komplext samspel mellan sociala strukturer (exempelvis hierarkier) och individer.

En kvinna som söker en tjänst på sin arbetsplats, som hon inte får, trots att hon anser sig ha bättre kompetens och är mer lämpad för tjänsten kan till exempel uppleva att hon diskriminerats. Samtidigt kan hon koppla ihop händelsen med hur kvinnor behandlats på arbetsplatsen i tidigare situationer och se ett samband mellan tjänstetillsättningen och jargong eller arbetsfördelning.

- Att för ensidigt söka förklaringar hos enskilda individer eller isolerade händelser kan leda till att vi aldrig kommer åt grundorsakerna. Händelserna riskerar därför att upprepas. Det är med andra ord viktigt att se till de sociala processer som olika händelser utspelar sig i, säger Johanna Kumlin, utredare på DO som genomfört analysen, i ett pressmeddelande.

I rapporten har över 800 anmälningar som kommit in till DO analyserats. Resultaten i rapporten bekräftar det tidigare forskning kommit fram till om hur diskriminering uppstår.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Diskriminering

Berättade att hon var gravid – blev av med jobbet

En provanställd kvinna berättade för chefen att hon var gravid. Då blev hon av med jobbet och anklagad för att ha lämnat oriktiga uppgifter. Nu stämmer Unionen företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 13 november 2024, kl 06:01
Gravid och avskedad. Till vänster en kvinna med gravidmage, till höger en svensk lagbok.
Diskriminering på jobbet. En provanställd kvinna blev avskedad efter att ha avslöjat sin graviditet. Unionen stämmer företaget och kräver skadestånd för bland annat brott mot diskrimineringslagen. Foto: Lise Åserud/NTB/TT/Jessica Gow/TT.

Kvinnan fick jobb som administratör på ett grossistföretag. Anställningen inleddes med sex månaders provanställning. 

På sin andra dag på jobbet satt hon och chefen och pratade och chefen frågade om hon hade några barn. Kvinnan svarade att hon hade ett, varpå chefen svarade att han hoppades att hon inte var gravid. När hon uppgav att hon faktiskt var det sa chefen att han var ledsen och besviken och kallade på den person som gjort anställningsintervjun med kvinnan.

Försökte få kvinnan att säga upp sig

Tillsammans försökte de få kvinnan att säga upp sig, med motiveringen att det inte var lönsamt för företaget att anställa någon som bara kunde jobba några månader. När kvinnan inte ville det skrev de ett dokument som de kallade ”Uppsägning på grund av oriktiga uppgifter”. I det stod att företaget sa upp kvinnan med omedelbar verkan på grund av att hon lämnat oriktiga uppgifter. Hon skrev under och lämnade arbetsplatsen.

Nu har Unionen stämt företaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen. Förbundet kräver ytterligare 35 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd och semesterlagen.

Sofia Tot är förbundsjurist på Unionen och den som företräder kvinnan. Hon tycker att det är uppenbart att kvinnan blev uppsagd på grund av graviditeten. 

– Bara det att det finns ett tidsmässigt samband på ungefär en timma från det att kvinnan berättar att hon är gravid tills hon blir uppsagd tyder på att det är graviditeten som är anledningen. Vi har heller inte fått några andra skäl från arbetsgivaren, säger hon.

Kan arbetsgivare hävda att någon lämnat oriktiga uppgifter vid anställningsintervjun?

– Arbetsgivaren är fri att avsluta en provanställning utan att ange skäl så länge beslutet inte grundas på diskriminerande omständigheter. Finns en sådan misstanke måste arbetsgivaren på ett övertygande sätt visa att en annan omständighet än diskrimineringsgrunden varit helt styrande, säger Sofia Tot.

Man måste inte berätta att man är gravid

En anställd måste inte berätta för arbetsgivaren att hon är gravid. Den som vill vara föräldraledig måste dock berätta det minst två månader i förväg.

Kan du förstå att en arbetsgivare tycker att det är jobbigt att anställda någon som kort efter anställningen ska vara föräldraledig?

– Ja, men man måste förhålla sig till de lagar vi har när man väljer att anställa. När man anställer någon finns alltid en risk att personen inte blir kvar. Personer kan exempelvis bli sjuka, börja studera, säga upp sig eller flytta.