Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Stopp för avtal om konkurrensklausul

Mellan fack och arbetsgivare inom industrin har det sedan länge funnits en överenskommelse som begränsar användandet av konkurrensklausuler vid anställning. Men nu säger både Svenskt Näringsliv och Industriarbetsgivarna upp avtalet.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Svenskt Näringsliv vill inte omförhandla den överenskommelse om begränsning av konkurrensklausuler i anställningskontrakt, som funnits mellan fack och arbetsgivare sedan 1969. Colourbox

Konkurrensklausuler finns till för att stoppa arbetstagarnas möjligheter att under en viss period efter anställningens slut börja arbeta inom verksamheter som konkurrerar med den tidigare arbetsgivaren. De är tänkta att gälla inom branscher där medarbetare kan sitta på viktig information om sin före detta arbetsplats.

Att arbetsgivare och fack kommit överens om en begränsning av användandet av konkurrensklausuler är för att arbetsgivare inte ska missbruka rätten mot personal som byter jobb.

Ett sådant avtal har funnits sedan 1969 då Unionen (Sif), Sveriges Ingenjörer och Ledarna kom överens med Svenskt Näringsliv (dåvarande SAF). Samma överenskommelse har senare antagits mellan Industriarbetsgivarnas förbund och tjänstemannafacken.

Nu har Svenskt Näringsliv sagt nej till att omförhandla överenskommelsen och Industriarbetsgivarna väljer att följa deras exempel. Avtalet är föråldrat både vad gäller branscher och vilken typ av kunskap som omfattas menar Svenskt Näringsliv.

- Det finns behov av ett bredare avtal som täcker fler sektorer än industrin. Men det är otidensligt även vad gäller industrin, säger Sverker Rudeberg, som arbetar med arbetsgivarsamverkan på Svenskt Näringsliv.

Enligt honom gäller dagens avtal främst teknisk kunskap. Sverker Rudeberg poängterar att man öppnar upp för förhandling av ett nytt avtal, som kan gälla samtliga branscher inom Svenskt Näringsliv.

På Unionen har man ännu inte satt sig in i vad uppsägningen innebär eller vilka konsekvenser den kan få.  Klausulen har formellt sett främst förekommit i avtal med arbetsgivare inom industrin men har smittat av sig även på andra arbetsgivare.

- Den har fungerat normerande inom branscher och på företag som inte har haft den i sina avtal, säger Bosse Hallberg, avtalsexpert på Unionen.

Ett faktum som kan göra att begränsningen fortsätter att fungera som norm trots att den inte finns kvar i avtalen.

Om ingen omförhandling sker upphör överenskommelsen att gälla den 31 maj 2015.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.