Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Noll effekt av sänkt a-kasseavgift

Den kraftigt sänkta a-kasseavgiften skulle locka tillbaka a-kassornas medlemmar efter de senaste årens stora tapp. Men återströmningen har hittills varit marginell. Andelen a-kassemedlemmar har snarare minskat ytterligare, rapporterar TT.
Linnea Andersson Publicerad
Melker Ödebrink.
Melker Ödebrink, kanslichef för Arbetslöshetskassornas samorganisation. Foto: Stina Svanberg, SO

Vid årsskiftet sänktes a-kasseavgiften kraftigt. För flera förbund innebar det en sänkning på flera hundra kronor i månaden till ungefär samma nivå som innan Alliansregeringen höjde kostnaden 2007.

Men i jämförelse med de 400 000 som då lämnade kassorna har endast 15 000 nya anslutit sig i år, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Eftersom arbetskraften dessutom vuxit ytterligare i år har andelen som är med i en a-kassa snarare legat helt still eller till och med sjunkit.

Melker Ödebrink, kanslichef för Arbetslöshetskassornas samorganisation säger till TT att den dåliga effekten är en besvikelse och att det är svårt att veta vad det beror på.

- Men ett skäl är att villkoren för att få a-kassa är lika dåliga eller till och med sämre än 2007.

- Det krävs fler åtgärder, höja taket bland annat och göra regelsystemet mer överskådligt. Nu är det svårt att förutse om man har rätt till ersättning, säger Melker Ödebrink till TT.

Hotell- och restaurangsfacket (HRF) är det fack som fått den största sänkningen av a-kasseavgiften. Förbundets ordförande Ella Niia tror dock att det är en för enkel analys att skylla allt på avgiften.

Flera av Allianspartierna vill se en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring för att fler ska ha rätt till a-kassa. Även om inget offentligt mål om nya medlemmar sattes upp när man sänkte avgiften vid årsskiftet visar ett räkneexempel i budgetpropositionen en förhoppning om 200 000 fler medlemmar.

Som Kollega skrivit tidigare visar en genomgång av OECD-statistik att Sverige, förutom att ha drabbats av det stora a-kassetappet, är det land i västvärlden där flest personer lämnat facket. Ett faktum som tros vara en konsekvens av Alliansregeringens höjda a-kasseavgifter samt den  slopade avdragsrätten för fackavgiften.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Läsarna om a-kassan: ”Skrämmande läsning”

”Skrämmande”. ”Hemskt och sorgligt”. ”Fruktansvärt”. Många har reagerat starkt på Kollegas granskning av väntetiderna hos Unionens a-kassa.
David Österberg Publicerad 7 november 2024, kl 06:02
Kollega granskar Unionens a-kassa. Kollage med de artiklar i ämnet som Kollega hittills publicerat.
Förra veckan publicerade Kollega en granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. Många arbetslösa tvingades vänta i månader på ersättning, vilket ledde till ekonomiska svårigheter och ångest. Kollegas läsare har reagerat kraftigt på uppgifterna i artiklarna. Här är några av reaktionerna. Kollage: Susanna Sethfors Holmquist.

Förra veckan publicerade vi vår granskning av de långa väntetiderna hos Unionens a-kassa. När situationen var som värst tvingades många arbetslösa vänta i flera månader på ersättning. Här är några av alla de reaktioner som publiceringen väckt:

 

A-kassan är ju den inkomst man har när man blivit av med jobbet. Hyra, mat mm ska ju betalas så självklart ska det inte ta mer än en månad innan a-kassan börjar betalas ut.”

 

” Helt otroligt att människor ska behöva skuldsätta sig för att överleva.”

 

” A-kassan idag skapar psykisk ohälsa & skulder.”

 

”Att skylla på ett IT-system signalerar ju bara inkompetens vid upphandling och implementation.”

 

”Jag behövde vänta tre månader innan jag fick ut min a-kassa. Som tur var hade jag besparingar som jag kunde ta ifrån men alla har ju inte det.”

 

”Tycker att det är super när media granskar och går till djupet med haveri inom egen organisation eller sfär omkring. Då kan vi uppnå förbättringar och förklaringar.”

 

”Skrämmande läsning.”

 

”Så hemskt och sorgligt att läsa om konsekvenserna. Vad bra att Kollega finns där och kan granska!”

 

”Långa handläggningstider är förödande för personer med en svag ekonomisk ställning. Dit hör bland andra många arbetssökande och många som väntar på besked om sjukersättning.”

 

”Det kan ju krascha en ekonomi för många och det är inte okej!”

 

”Så fruktansvärt att det kan få vara så här!”

 

”Tragiskt!”

 

”Känner att det skönt att jag är utanför arbetslivet. Lider med alla drabbade.”

 

”Vi har ju faktiskt betalat varje månad för en arbetslöshetsförsäkring. Det är inte bara en hand-out av snälla farbror staten.”

 

”Det som beskrivs i inlägget är totalt orimligt! Jag vet inte hur kassorna styrs men om det är så att reglerna styrs av lag och föreskrifter är det givetvis nödvändigt att tillsätta en utredning.”

 

”Fan vad ruttet.”

 

”Att som Lars, behöva vänta i sju månader borde vara straffbart på någon skala. HELT obegripligt!"