Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Sexåringar är smartare än du

Brukar du också be dina barn som knappt lämnat blöjstadiet om hjälp när din mobil eller Ipad strular? Det är nog ett smart drag. Enligt en ny rapport fattar en 6-åring digital teknik bättre än en 45-åring.
Petra Rendik Publicerad
Colourbox
Testet visar att 6-åringar har en större förståelse för digital teknik än de mellan 45 och 49 år Colourbox

Medan medelålders fortfarande kan kläcka ur sig hopplöst mossiga ord som fax och video, svänger sig dagens småttingar med termer som knappt går att uttala. Och innan de ens kan säga mamma, laddar de tekniska genierna enkelt ner appar, startar egna konton på Instagram och letar fram roliga klipp på Youtube.

I och med att bredbandet gjorde entré för 14 år sedan har vi också fått en generation digitala infödingar. Det menar i alla fall kommunikationsbyrån Ofcom som tittat närmare på britternas digitala förståelse skriver The Guardian.  Det har man gjort genom att utarbete ett DQ-test, som inte bara testar digital intelligens utan också mäter medvetenheten kring till exempel smarta mobiler och appar. 800 barn och 2 000 vuxna har fått göra DQ-testet och resultatet är väl knappast överraskande.

Testet visar att 6-åringar har en större förståelse för digital teknik än de mellan 45 och 49 år. DQ:n toppar mellan 14 och 15 år för att sen sjunka gradvis under hela vuxenlivet.

Undersökningen visar också att barn och tonåringar, uppvuxna i den digitala tidsåldern, kommunicerar annorlunda än vuxna. Att prata i telefon är på utdöende och även e-post ligger pyrt till då bara 2 procent av barnen mejlar jämfört med 33 procent av de vuxna. Kommunikation sker i stället i allt större utsträckning skriftligt genom att man chattar på sociala nätverk eller skicka meddelanden genom tjänster som WhatsApp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.