Hoppa till huvudinnehåll
Arbetstid

Var femte chef räknar med jobb vid vabb

Fler än nio av tio anställda tror att deras arbetsgivare förväntar sig att de läser jobbmejl samtidigt som de är hemma och vårdar sjukt barn. Och fler än var femte chef gör det också - förväntar sig att anställda som vabbar också jobbar.
Sandra Lund Publicerad

Anställda som är hemma och tar hand om sjuka barn tror alltså att arbetsgivaren förväntar sig att de också jobbar. Det visar en undersökning från Manpower Work Life där närmare 4 500 personer, spridda över landet och olika yrkesgrupper, svarat på frågor om jobb, vabb och vobb.

- Det har i dag utvecklats en praxis att det är acceptabelt att åtminstone utföra enklare arbetsuppgifter under vabbperioden. Den anställda ska vara hemma och vårda sjukt barn utan påtryckningar att behöva jobba, säger Monica Längbo som är HR-direktör på ManpowerGroup i en kommentar till undersökningen.

91 procent av de tillfrågade tror att arbetsgivaren vill att de läser jobbmejl när de vabbar. 87 procent tror att chefen förväntar sig att man svarar på jobbsamtal. Och 79 procent tror att man också måste utföra mindre arbetsuppgifter under vabb-tiden.

Samtidigt visar undersökningen att det skiljer något mellan de anställdas förväntningar på att jobba när man vabbar, och hur det faktiskt är. På den mer generella frågan om anställda förväntas jobba samtidigt som de vårdar sitt sjuka barn svarar 22 procent av cheferna att det faktiskt är så, de förväntar sig det. Medan 31 procent av de anställda upplever att det finns en sådan förväntan.

Det är förbjudet att jobba med lön och samtidigt ta ut ersättning för vård av sjukt barn från Försäkringskassan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetstid

Spanien inför lag om kortare arbetsvecka

Spanien slopar 40-timmarsvecka. Senast från och med årsskiftet ska samtliga anställda i Spanien jobba max 37,5 timmar i veckan enligt ett lagförslag som lämnas till parlamentet.
Johanna Rovira Publicerad 9 maj 2025, kl 11:11
Spanien som kommer att bli bättre tack vare förkortningen av arbetstiden enligt spanska arbetsmarknadsminister Yolanda Diaz. Foto: Paul White/TT

Många spanska löntagare har redan i dag kortare arbetstid tack vare sina kollektivavtal, men allra senast från årsskiftet kommer resterande 12, 5 miljoner, (vilket motsvarar cirka 70 procent av arbetskraften), att få en halvtimmes kortare arbetsdag med bibehållen lön , enligt bland annat tidningen ElDiario.  

– I dag moderniserar vi spanska företag och hjälper folk att bli lite lyckligare, säger Yolanda Díaz, andre vicepresident och arbetsmarknadsminister i Spanien, enligt tidningen As.

Spanien blir därmed det tredje EU-landet som har en lagstadgad arbetsvecka på färre än 40 timmar. De andra två länderna är Frankrike, där veckoarbetstiden är 35 timmar och Belgien där löntagare får jobba max 38 timmar i veckan.  

Lagförslaget, som godkändes av regeringen i tisdags, kom till genom en överenskommelse mellan arbetsmarknadsministeriet och facken i Spanien. Facken har  lovat att mobilisera sig om förslaget stöter på patrull i det spanska parlamentet.