Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Tredje pappamånad kan vara på gång

Pappornas utttag av föräldradagar fortsätter att gå långsamt framåt. Om det fortsätter i samma takt kommer det att ta 80 år innan mammor och pappor delar lika på föräldraledigheten, enligt en TCO-rapport. Men nu kan en tredje pappamånad vara på gång.
Anita Täpp Publicerad

I TCO:s pappaindex har man gjort en sammanvägning av männens andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av de föräldralediga. Om män och kvinnor tar ut föräldrapenningen lika ofta blir indexvärdet 100.

Under 2013 var indexet 44,5, vilket är en ökning med 0,7 procentenheter från föregående år. En fjärdel av föräldraledigheten tas ut av män.

Bäst på att ta föräldraledigt var papporna i Västerbottens län, med ett index på 51,7. Sämst var männen i Skåne län, vars index landade på 39,7. Bland kommunerna toppas listan av västerbottniska Bjurholm, med ett index på 66,4 medan papporna i värmländska Eda kommun, vars index var 22,1,  var sämst på att ta pappaledigt.

- Det är dags för politikerna att ta rygg på de 13 procent av familjerna som delar lika på föräldraledigheten och alla de som har ambitionen  att leva jämställt genom att öronmärka ytterligare en månad i i föräldraförsäkringen. Dagens ojämställda uttag har mycket negativa konsekvenser för kvinnors inkomst och yrkesliv. Det har också konsekvenser för relationen mellan pappa och barn, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar till rapporten.

Och bland politikerna kan det nu finnas en blocköverskridande vilja att införa en tredje pappamånad, då både jämställdhetsminister Maria Arnholm (fp) och Socialdemokraternas jämställdhetspolitiske talesperson Ylva Johansson enligt SVT är positiva till det.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.