Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionens första konferens för Farmaci och hälsa

Ökad gemenskap och kunskap om branschfrågor. Det är tanken med Unionens första branschkonferens för förtroendevalda inom farmaci och hälsa.
Ola Rennstam Publicerad 26 mars 2014, kl 15:41
Kollega
Seminarium under Unionens första branschkonferens för Farmaci och hälsa. Kollega

Unionens storlek gör att förbundet ibland uppfattas som diffust och generellt. För att medlemmarna ska bli sedda inom sina respektive yrkesområde har Unionen skapat elva branschindelningar.

En av dem är Farmaci och hälsa med drygt 19 000 yrkesverksamma medlemmar som arbetar på företag inom läkemedel, apotek, tandläkarmottagningar och optiker. Även medlemmar inom friskvård, hälsokost och djursjukvård ingår i branschen.

För att skapa en ökad gemenskap och helhet i branschen träffas just nu ett 30-tal företroendevalda på Unionens första branschkonferens. Tanken med sammankomsten är att utnyttja de kunskaper om branscharbete som finns inom Farmaciförbundet som vid årsskiftet gick ihop med Unionen. Deltagarna får också diskutera vilka förändringar man ser i sitt företag och hur branschen utvecklas.

- Förhoppningen är att det ska skapa nätverk och kunskap om hur man arbetar med branschfrågor. Vi kommer att diskutera vilka frågor Unionen bör driva för att medlemmarna ska få en bättre vardag, säger Ingela Marklund, branschutredare på Unionen.

Branschkonferensen pågår under två dagar på Djurönäsets konferensanläggning utanför Stockholm.

Liza Löfberg, vice ordförande i Unionenklubben på Praktikertjänst, tror att branschsatsningen kan göra skillnad:
- Jag tror att det behövs för att folk ska känna sig sedda och se att Unionen arbetar för dem. Unionen gör det men det gäller att få ut det man gör till medlemmarna. En branschkonferens känns helt rätt, det är ett bra verktyg för oss förtroendevalda.

Per Andersson, kassör i Unionenklubben på APL:
- Det är ett jättebra initiativ med branschkonferens, men det är svårt att veta vad man ska förvänta sig. Förhoppningsvis kan Unionen få ett bättre grepp om hur den här branschen fungerar och därmed driva rätt fackliga frågor och fungera bättre för medlemmarna. För mig personligen är det en chans att nätverka och se likheter och skillnader i branschen.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.