Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Det lönesystem som de Scaniaanställda fick är ett så kallat processavtal. I det finns inga garanterade lönehöjningar och lönen sätts efter lönesamtal och avstämningssamtal mellan anställd och chef. Eftersom Unionens avtal inte innehöll någon individgaranti första året gick det utmärkt då.
- Företaget ville att alla tjänstemän ska behandlas lika. Vi hade en gemensam pott för alla tjänstemän, säger Håkan Thurfjell, Unionenklubbens ordförande.
Den stora fördelen med processlöneavtalen är, enligt Håkan Thurfjell, att de innebär ordentliga lönesamtal.
- Som det har varit hos oss annars har den enskilde varit tvungen att begära lönesamtal av sin chef, men i processlöneavtalet måste chefen ha lönesamtal med varje medarbetare.
Problemet uppstår i år. Totalt under den treåriga avtalsperioden garanteras varje anställd en höjning på 780 kronor per månad i Unionens centrala avtal. Men det går att förhandla bort lokalt, enligt Håkan Thurfjell.
- De försökte få oss att släppa individgarantin, men vi sa nej. Vad ska jag säga till en medlem som undrar varför han bara fick 150 kronor när vi har en individgaranti på 520 kronor? Ska jag säga att den har jag förhandlat bort?
I och med att klubben säger nej till företagets krav kommer inte Unionens medlemmar omfattas av processavtalet längre.
- Det som kan hända är att företaget kan gå ut och säga att alla Unionenmedlemmar får en pott på 1,6 procent att dela på, och att alla andra får 1,8 procent. Då framstår vi som losers ändå. Det är väldigt besvärligt för oss, säger Håkan Thurfjell.
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.